Нетрадиційні уроки. Конкурс «Господарочка»

Н. Ф. Ускова, викладач-методист ДПТНЗ «ХВПУ СП», м. Харків

Продовження. Поч. див. у № 8 (2016 р.)


КОНКУРС «ГОСПОДАРОЧКА»
 
Мета:
  • показати, чому навчилися дівчата на уроках обслуговуючої пра ці;
  • сприяти розвитку пізнавальної діяльності в колективній грі.
 
Плакати
  • «Як працюєш сьогодні — так будеш жити завтра»;
  • «Без діла жити — тільки небо коптіти»;
  • «Була би охота — заладиться усяка робота»;
  • «Роботящим рукам, роботящим умам
 
Перелоги орать, думать, сіять, не ждать
 
І посіяне жать роботящим рукам.»
 
На сцені столи для кожної команди. Грають 3–4 команди, у кожній команді по 5 чоловік. У кожного члена команди на грудях приколота емблема з назвою команди.
 
Перед сценою стіл для журі, магнітофон.
 
Загальний конкурс «Господарочка» складено з 10 конкурсів.
 
 
ХІД КОНКУРСА
 
Ведучий розповідає про задачі конкурсу, представляє членів журі, просить команди підготуватися до представлення журі та глядачам.
 
 
1 КОНКУРС «ЗАНУРЮВАННЯ В ГРУ»
 
Кожна команда представляє себе, свої назву, девіз, вітає журі. Цей конкурс триває 3–4 хвилини. Після представлення команд і оцінювання журі починається 2 конкурс.
 
Ведучий запрошує по два учасники з команд зайняти місце на сцені біля своїх столів.
 
Звучить музика.
 
 
2 КОНКУРС «КУЛІНАРНИЙ»
 
Кожна команда на папері має написати якнайбільше страв з овочів.
 
Конкурс триває 5 хвилин, його оцінюють за 5-бальною системою.
 
Звучить музика. У цей час уболівальникам пропонують підтримати своїх друзів і принести команді додаткові бали.
 
Від кожної команди запрошують одного вболівальника (бажано хлопця) і пропонують назвати прислів’я, вислови про працю. Цей конкурс оцінюють 1 балом.
 
 
3 КОНКУРС «ПІЗНАВАЛЬНИЙ»
 
Запрошують по 1 члену команди. Необхідно назвати (перелічити) слова, які частіше за інші звучать на уроці з обслуговуючої праці. Наприклад, техніка безпеки, економія, розкрій тощо.
 
Кожен учасник по черзі називає слова.
 
Той, хто залишається останнім, отримує 5 балів. Журі оцінює конкурс.
 
 
4 КОНКУРС «КУЛІНАРНИЙ»
 
Запрошують по одному учаснику від команди.
 
Вони мають назвати послідовність приготування борщу. Журі оцінює правильність відповідей за 5-баль ною системою.
 
Ведучий запрошує всіх учасниць команд зайняти місця біля своїх столів для проведення наступного конкурсу. Звучить музика.
 
 
5 КОНКУРС «ТЕХНОЛОГІЧНИЙ»
 
Перед учасницями на столах лежать чоловічі сорочки. Завдання: за 2 хвилини слід правильно скласти сорочки. Уболівальники активно допомагають своїм командам. Журі оцінює правильність виконання завдання за двобальною системою.
 
 
6 КОНКУРС «ЕСТАФЕТА»
 
На кожний стіл перед учасницями кладуть розробну дошку, ніж, миску, тарілку; картоплину, цибулину; тканину, наперсток, голку з ниткою, ґудзик; варене яйце, овочі, зелень.
 
У цьому конкурсі беруть участь усі учасниці команд.
 
Перша учасниця повинна обчистити картоплину й передати ніж другій учасниці команди (звертають увагу на те, як вона передає ніж, як виконує правила безпеки (ніж слід передавати ручкою вперед)).
 
Друга учасниця бере ніж і ним чистить, а потім ріже цибулину (звертають увагу на прийоми різання цибулі). Друга учасниця передає ніж третій учасниці.
 
Третя учасниця після отримання ножа чистить варене яйце і готує бутерброд з яйця, овочів, зелені (звертається увага на прийоми нарізання овочів, правила приготування бутербродів). Третя учасниця передає ніж четвертій учасниці.
 
Четверта учасниця відкладає бутерброд на тарілку й бере в руки тканину, ґудзик, голку з ниткою, швидко пришиває ґудзик до тканини (звертають увагу на те, чи використовує вона наперсток і на який палець вона його надіває).
 
Оцінюють правильність пришивання ґудзика до тканини. Тканину з ґудзиком передають п’ятій учасниці.
 
П’ята учасниця відкладає тканину з ґудзиком, бере шаблон блузи без рукавів і швидко робить викрійку обтачки пройми для обробки пройми блузи без рукавів.
 
Під час конкурсу звучить музика, уболівальники підтримують свої команди.
 
Журі оцінює кожний етап конкурсу за 5-бальною системою (обов’язково ураховують якість робіт на кожному етапі естафети).
 
 
7 КОНКУРС «ОДЯГАННЯ ДИТИНИ»
 
Ведучий. Усі ви були колись маленькими й вас одягали батьки, збираючи до дитячого садка. Ви виросли й навчилися одягатися самі. А зараз ви покажете, як умієте одягати молодших братів і сестер.
 
Під музику до зали вводять 3–4 дитини — учнів першого класу (по учню кожній команді). Дитячий верхній одяг (шапка, шарф, куртка, змінне взуття) знаходяться в руках людини, яка супроводжує дитину. Дітей саджають на стільці, поруч кладуть одяг. По команді треба швидко одягнути дитину для гуляння на вулиці.
 
Під час конкурсу звучить музика, уболівальники підтримують свої команди.
 
У цьому конкурсі беруть участь по одній учасниці з кожної команди. Тривалість конкурсу — 5 хвилин. Максимальна оцінка — 5 балів.
 
 
8 КОНКУРС «КОНКУРС МОДЕЛЬЄРІВ»
 
Запрошують по три учасниці від команди.
Вносять і кладуть перед учасницями декілька видів тканини. Ті мають відібрати 2–3 види тканини
для створення моделей осіннього сезону, користуючись шпильками. Кожній моделі треба дати назву, продемонструвати її і прокоменту вати.
 
Конкурс триває 10 хвилин. У цей час ведучий проводить конкурс серед уболівальників. Їм ставлять запитання-жарти. Правильні відповіді оцінюють 1 балом.
 
Запитання-жарти
  • Людей якої національності називають «макаронниками»? Чому? (Італійців за те, що вони полюбляють макарони)
  • Як називають верхній одяг, «виготовлений» із риби? (Шуба)
  • Як називають овочеву страву, яка носить ім’я французького дворянина? (Олів’є)
  • Кого називають бульбашами й чому? (Білорусів, у них картоплю називають бульбою, і вони дуже полюбляють її)
 
Журі тим часом підбиває підсумок конкурсу модельєрів, оцінює конкурс уболівальників. Оголошують загальний бал за цей конкурс.
На сцену запрошують капітанів команд. Звучить музика (із КВК) для капітанів.
 
 
9 КОНКУРС «ЕКОНОМІЧНИЙ» (ДЛЯ КАПІТАНІВ)
 
Капітанів запрошують до одного столу. На столі розкладені білети (як на екзамені). Капітани повинні тягнути білети й відповідати на них. За правильну відповідь — 5 балів.
 
Зміст білетів
 
1. Хто такий ділер? Як по-іншому його називають? (Джоббер. Члени фондової біржі та банків, які займаються купівлею-продажом цінних паперів, валют, дорогоцінних металів)
2. Що таке маркетинг? (Це система управління, яка спрямована на вивчення ринку і пов’язана з реалізацією продукції, з отриманням найбільшого прибутку)
3. Що таке менеджмент? (Це управління, керівництво (роботами), адміністрація, дирекція; завідування (підприємством); організація роботи)
4. Що таке бізнес? (Це будь-який вид діяльності, який приносить прибуток або іншу особисту корисливість)
 
Журі оцінює конкурс.
 
 
10 КОНКУРС «ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ (ПІСЕННИЙ)»
 
Від кожної команди запрошують по одній найактивнішій учасниці, яка володіє організаційними здібностями. Ця учасниця має організувати пісенний конкурс уболівальників, які повинні проспівати по 1 куплету пісні про їжу, страви. Наприклад, пісня «Люблю я макарони».
 
Шляхом жеребкування визначають черговість участі команд у цьому конкурсі. Пісні співають ланцюжком. Перемагає та команда, яка всіх «переспіває», вона отримує 3 бали. Журі підбиває підсумок цього конкурсу, а потім і загальний.
 
Уболівальники вітають свої команди. Команди стають біля них і всі разом виконують заключну пісню: «Як здорово, що всі ми тут сьогодні зібралися...»
 
 
Примітка: не обов’язково включати до загального конкурсу «Господарочка» усі 10 конкурсів. Це залежить від підготовки команд та їх кількості. Можна вибрати 5–6 конкурсів.
 
Далі буде
Dounload PDF

Відгуки читачів