Технологія приготування складних і гарячих бутербродів

Г. О. Мартиненко, учитель вищої категорії КЗО №7 з поглибленим вивченням іноземних мов. м. Дніпропетровськ


Мета:

- ознайомити учнів із видами складних і гарячих бутербродів, технологією їх приготування;

- навчити готувати складні бутерброди з дотриманням технології приготування, культури праці, санітарно-гігієнічних вимог та правил безпеки праці;

- розвивати творчі здібності учнів;

- виховувати дбайливе ставлення до продуктів харчування, акуратність під час виконання кулінарних робіт.

Обладнання: таблиця «Види бутербродів», саморобні таблиці «Правила техніки безпеки під час роботи ножем».

Інструменти й посуд: обробні дошки, ножі, столовий посуд, скатертина, серветки, продукти для бутербродів.

 

ХІД УРОКУ
 
I. ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА
 
II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ
 
Завдання 1
Розгадайте кросворд.
 
1. Хоч не солодкий, та дуже смачний,
Хоч і дешевий, проте дорогий.
Сядем обідати — він на столі,
Люблять його дорослі й малі. (Хліб)
 
 
2. Білий, як сніг,
В пошані у всіх.
До рота попав —
Там і пропав. (Цукор)
 
 
3. Маю по чотири ноги
Ще й чотири роги,
В полотно мене вбирають,
Їсти й пити заставляють. (Стіл)
 
 
4. Місили, місили,
Ліпили, ліпили,
А тоді — хіп
І в окріп. (Вареники)
 
 
5. Рот один, одненьке вушко,
Відгадайте, хто це? (Кружка)
 
 
6. Як навколо об’їси —
Серединки не проси.
Ми такі гостинці:
Дірка в серединці. (Бублик)
 
 
7. Біля тіла — вуха, а голови немає. (Каструля)
 
 
8. За те, що я працюю справно,
Мене людина любить кожна.
В рот несу я різні страви,
А повертаюся порожня. (Ложка)
 
 
9. Він так морозить,
Так старається,
Що аж від холоду
Зд-р-р-ригається. (Холодильник)
 
 
Завдання 2
Доповніть речення.
1. Передавати ножі й виделки потрібно… (лише ручкою вперед).
2. Нарізувати хліб, гастрономічні вироби, овочі слід… (на спеціальних обробних дошках).
3. Під час нарізування зігнуті пальці лівої руки повинні знаходитися… (на деякій відстані від леза ножа).
4. Нарізувати продукти треба так, щоб лезо ножа було… (перпендикулярним до дошки).
 
 
Завдання 3
Дай відповіді на запитання.
1. Із яких продуктів можна приготувати бутерброди?
  • М’ясні (ковбаса, шинка, сало);
  • рибні (ікра, оселедець, форшмак);
  • солодкі (мед, варення, шоколадне масло);
  • овочеві (кетчуп, смажені баклажани, свіжий огірок);
  • з молочними продуктами (сир, масло).
 
2. Які вимоги до якості бутербродів ви знаєте?
  • Усі продукти для приготування бутербродів потрібно нарізати не
  • раніше, ніж за 20–30 хв до подавання на стіл.
  • Хліб слід нарізати рівномірно завтовшки (для відкритих бутербродів — приблизно 1–1,5 см, для закритих — 0,5 см).
  • Продукти кладуть так, щоб вони повністю покривали скибки хліба, але не звисали з них.
  • Продукти для бутербродів повинні бути свіжими, тонко нарізаними, поєднуватися за смаком і кольором.
  • Готові бутерброди повинні бути якісно приготованими й оформленими.
 
 
III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
 
— Бутерброд — це один із видів закуски. Зробити простий бутерброд: хліб, масло, ковбаса — уміє кожен. Складні бутерброди відрізняються від простих:
1) варіантами основи, наповнювачами;
2) використанням різних видів гарячої обробки продуктів.
3) формою та розмірами.
 
  • Варіанти основи, наповнювача
— Замість хліба можуть бути використані крекери, лаваш, налисники, корзиночки, еклери. Закуски на шпажках із кількох видів нанизаних шматочків продуктів також є варіантом бутерброда. Можна зробити бутерброди на шматочках яблук, огірків, помідорів. Але найбільш популярна основа для бутербродів — хліб, як білий, так і чорний.
 
Складні бутерброди готують із кількома видами продуктів, які добре поєднуються між собою. Прошарком між хлібом і наповнювачем може бути сметана, майонез, гірчиця, різні соуси або масло з зеленню, часником.
 
Для бутербродів із нежирними продуктами хліб змазують вершковим маслом або майонезом. Для бутербродів із вареною ковбасою, смаженою яловичиною масло можна змішати з гірчицею чи кетчупом.
 
Бутерброди з жирними продуктами готують на житньому хлібі. Але різноманітність наповнювачів диктує лише уява кухаря.
 
  • Варіанти гарячої обробки продуктів
— Найпростіший варіант гарячого бутерброду — той самий холодний, але з доповненням верхнього шару із сиру, нарізаного тоненькими скибочками або тертого. Цей бутерброд розігрівають у духовці або грилі й уважають готовим після розплавлення сиру.
 
Приготування грінок теж передбачає гарячу обробку продуктів, здебільшого попереднє підсмаження хліба на сковороді. Грінки виготовляють із булки, батона чи хліба без скоринки. Скибки нарізають завтовшки 1 см, змащують з обох боків вершковим маслом або маргарином і запікають у духовці. Вони мають бути зверху хрусткими, а всередині м’якими.
 
Грінки можна ускладнити. Можна не змазувати батон маслом, а умочити його перед смаженням з обох боків у суміш яєць, молока та цукру, розтопити масло на сковороді.
 
Найпростіший спосіб обробки хліба — підсушування його в тостері.
 
  • Форма та розміри бутербродів
— Крім звичайних бутербродів можна приготувати сандвічі: два шматочки хліба, як правило змащені маслом або його замінювачем, між якими лежать основні продукти. Сандвічі можуть бути гарячими.
 
Рулет із лаваша теж є модифікацією бутерброда. Тартинки — гарячі невеличкі бутерброди на
підсмаженому хлібі, булці, рогаликах.
 
Бутерброди з різними видами наповнювачів можна складати шарами. Ця страва називається — «Бутербродний торт». Він виглядає на столі дуже ефектно. Подають його на тарілці для торта, таці або підносі. Для приготування тортів краще скористатися вчорашнім хлібом круглої форми різних сортів.
 
Можна чергувати скибки білого і чорного хліба. Скибки змащують вершковим маслом і накладають начинку так, щоб вона не виступала з країв, боки вирівнюють ножем. Верх і боки змащують маслом або пастою, обсипають твердим сиром, подрібненим на терці, посіченим яйцем або жовтком. Оздоблюють нарізаним солодким червоним перцем, шпротами, грибами, пастою, видавленою крізь кондитерський шприц. Торт приготовляють за кілька годин до вживання, щоб начинка добре просочила скибки.
 
Подають гарячі бутерброди на підігрітих тарілках, застелених серветками. Холодні бутерброди викладають в один шар по сортах на тацях, застелених паперовими серветками, або на скляних тарілках без серветок.
 
Беруть бутерброд щипцями або рукою. Можна їсти стоячи, підтримуючи бутерброд паперовою серветкою, або сидячи за столом — зі своєї тарілки. Якщо ж бутерброд великий, треба їсти його з тарілки, користуючись виделкою й ножем.
 
 
IV. ІНСТРУКТАЖ З ТЕХНІКИ БЕЗПЕКИ ТА САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ВИМОГ
 
  • Які правила особистої гігієни та техніки безпеки треба виконувати під час приготування їжі?
  • Що може статися, якщо не дотримувати цих правил?
 
 
V. ПРАКТИЧНА РОБОТА
 
Бутерброд «Курча»
Продукти: хліб пшеничний, яйце, зварене круто, масло, сир, зелень.
 
Послідовність приготування
1. Намастити скибочку хліба маслом, зверху покласти сир.
2. Розрізати яйце на дві частини. Зробити зріз зубчастим. Це шкаралупка.
3. Вийняти жовток, розім’яти його. Покласти на бутерброд шкаралупку.
4. У половину шкаралупки покласти гіркою розтертий жовток. Це — курча.
5. Уставити дзьоб із шматочка червоного перцю або моркви. Очі — оливи.
6. Зробити гніздечко з кропу або листочків салату.
 
 
Бутерброд «Мишенята»
Продукти: хліб пшеничний, круто зварене яйце, масло, сир, зелень, сосиска, морква, оливи.
 
Послідовність приготування
1. Намастити скибочку хліба маслом, зверху покласти сир.
2. Розрізати яйце на дві частини. Зверху зробити надріз для вушок.
3. Відрізати від сосисок чотири кружальця — це вушка.
4. Вставити в розріз по два кружальця.
5. З моркви вирізати ротик, із олив — очі.
6. З сосиски вирізати хвостики.
7. Зібрати мишенят, покласти на бутерброд.
 
 
VI. ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ ТА УМІНЬ УЧНІВ
 
Інтерактивна вправа «Результат»
Учні по черзі розповідають про те, чому навчилися на уроці.
 
 
VII. ПІДСУМКИ УРОКУ
 
Мотивація оцінок, оцінювання виконаної роботи. Аналіз кращих робіт учнів.
 
Прибирання робочих місць.
 
 
VIII. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Dounload PDF

Відгуки читачів