Увага — небезпека на столі!

Ю. О. Ляска

Напевно, немає у світі людини, яка не полюбляє солодке. Тим більше, що зараз індустрія харчових продуктів значно випереджає той асортимент, який був ще 10–20 років тому, в той час, коли всю продукцію випускали згідно ГОСТу, а зараз переважно ТУ, тому і якість товару відповідна.


Напевно, немає у світі людини, яка не полюбляє солодке. Тим більше, що зараз індустрія харчових продуктів значно випереджає той асортимент, який був ще 10–20 років тому, в той час, коли всю продукцію випускали згідно ГОСТу, а зараз переважно ТУ, тому і якість товару відповідна.

 

Кондитерські вироби (солодощі, ласощі) — висококалорійні та легкі в засвоюванні харчові продукти із великим вмістом цукру чи фруктози, які приваблюють приємним смаком та запахом.

 

Основними продуктами для приготування солодощів є тісто, молокопродукти, цукор, мед або фруктоза, желатин, сухофрукти та різноманітні ароматизатори, маргарин. Останній завдає непоправної шкоди здоров’ю.

 

Маргарин і кулінарний жир, або трансжири, були створені на початку минулого століття як порятунок людства від загрози недоїдання. Адже маргарин був недорогою і сповна смачною заміною вершковому маслу, а коштував значно дешевше. Отримують трансжири з рослинних олій у процесі гідрогенізації — особливої обробки масла воднем під тиском у присутності каталізаторів, потім додають ароматизатори, емульгатори та ін. Виявилось, що прямі молекули трансжирів роблять твердими також і стінки наших клітин, які складаються з жиру. А це погіршує їхню роботу, підвищує ризик серцево-судинних захворювань. З’ясувалося також, що трансжири збільшують кількість «поганого» холестерину, який осідає на стінках судин, знижують імунітет. Через збій біохімічних процесів розвивається онкологія, причому часто трапляється  рак грудей, виникає целюліт. Маргарин міститься в основному в кондитерських виробах, та ще і в розфарбованому вигляді.

 

Учені рекомендують замість вершкового масла та маргарину вживати в їжу натуральні рослинні олії. Якщо на упаковці продукту написано «гідрований», «гідрогенізований» або «частково гідрогенізований», то можна сміливо передбачити, що там присутній шкідливий жир. Будьте обачні!

 

До основних кондитерських виробів належать: джем, вафлі, цукерки, желе, мармелад, грильяж, зефір, крем, торт, морозиво, шоколад, печиво, булочки, халва, вергуни.

 

Кондитерські вироби містять багато вуглеводів та глюкози. Вуглеводи та глюкоза корисні для споживання. Глюкоза сприяє роботі мозку, особливо під час навчання дітей та студентів. Проте за надмірного споживання кондитерських виробів можуть виникнути такі проблеми, як карієс, надмірна вага, залежність від вживання кондитерських виробів.

 

Цукерки

Історія цукерок охоплює географію всієї земної кулі. Саме слово «цукерка» перекладається з латини як «приготоване зілля». Перші кондитери з’явилися в Давньому Єгипті, варили цукерки з меду та фініків, на Сході цукерки виготовляли з мигдалю і фіги. У Давньому Римі рецепт цукерок з горіхів, макових зерен, меду і кунжуту тримали в суворій таємниці, а в Давній Русі цукерки готували з кленового сиропу, патоки та меду.

 

На думку німецьких психологів, найбільш романтичні цукерки з полуничною начинкою. До речі, вважають, що смакові пристрасті безпосередньо залежать від характеру людини: рішучі люди, наприклад,  полюбляють вишневу начинку, сором’язливі — горіхову, а творчі — кокосову.

 

Найзнаменитіші цукерки — праліне. Щодо незвичайних у світі цукерок, то це — фінські цукерки. Фіни роблять їх кислими (без солодкого присмаку), солоними (до пива) і навіть зі смаком, схожим на нафту!

Якість цукерок оцінюють згідно ГОСТ 4570-93.

 

Якщо взяти будь-яку коробку цукерок і уважно прочитати склад продукту, то можна побачити, що він містить сухе молоко, соєвий лецитин,ароматизатор ідентичний натуральному «ванілін», можливо, сахарин та ін. Що ж це за інгредієнти?

 

Сухе молоко — дрібно розпилений сухий порошок білого кольору зі світлим кремовим відтінком, виготовлений зі звичайного пастеризованого молока способом згущення та висушування, при цьому зберігаючи властивості свіжого молока. Сухе молоко відновлюють, розчиняючи його в теплій воді. Має запах властивий свіжому пастеризованому молоку, без сторонніх присмаків та запахів.

 

Соєвий лецитин виготовляють з очищеного масла з мінімальною термічною обробкою. Небезпека в тому, що лецитин можуть виготовляти із ГМ-сировини. Міститься в шоколаді.

 

Дуже широко в кондитерській промисловості застосовують ароматизатор, ідентичний натуральному «ванілін». На ароматизацію продукту його необхідно в 40 разів менше, ніж натурального, отриманого зі стручка ванілі.

 

Однією із дуже небезпечних домішок є аспартам (Е 951). Під час нагрівання до 30 градусів розкладається  на метанол і фенілаланін. Метанол, у свою чергу, перетворюється на формальдегід, який є сильним канцерогеном. А фенілаланін стає токсичним у поєднанні з іншими білками. З’являється головний біль, порушення травлення, нудота, запаморочення, прискорене серцебиття, збільшення ваги.

 

Сахарин (Е 954) — перша солодка синтетична речовина. Її доза в 5 мг на кілограм маси в день є небезпечною для здоров’я. Натрієва сіль, це і є сахарин, майже у 500 раз солодша від цукру, але з гірким металічним присмаком, особливо після нагріву.Сахарин може спричиняти  рак. А міститься він у кукурудзяних  паличках, солодкій воді, напоях, кондитерських виробах.

 

Але є ще харчові синтетичні барвники, які містяться в солодощах.

 

Дослідження, проведені Школою психології та медицини університету Саутгемптона, підтверджують, що харчові синтетичні барвники (E102,  E104,  E110,  E122,  E124,  E129) та консервант (E2 11) впливають на поведінку трирічних і восьмирічних дітей. Вони спричиняють гіперактивність, імпульсивність та неуважність». Ось невеликий список продуктів, що містять ці барвники:

  • Торт «Київський» ТМ «Рошен», м. Київ Тартазин (Е102), Понсо 4 R (Е124), Індігокармін (Е132).
  • Сластики «Жувіленд» ЗАТ «АВК», м. Донецьк Тартазин (Е102),  Понсо 4 R (Е124).
  • Цукерки «Крем-суфле» МІКС ЗАТ «АВК», м. Донецьк Тартазин (Е102), Азорубін (Е122).
  • Карамель «M&M’s» з арахісом ООО «Марс», Росія Тартазин (Е102).

Хіноліновий жовтий (E104),  Жовтий сонячний захід (E110), Азорубін (E122), Понсо 4 R (E124).

Червоний неперевершений АС (E129), Індігокармін (E133), Діоксид титану (E171).

 

Ось анекдот з теми: «Читаючи склад цукерки типу «Чупа-чупс», розумієш, що для здоров’я краще з’їсти паличку, на якій вона тримається».

 

Ми можемо в домашніх умовах замінити небезпечні барвники на натуральні соки з моркви, буряку, синьої капусти, винограду, шпинату, смородини і чорноплідної горобини та інших овочів і фруктів.

 

Безалкогольні напої

Для втамування спраги та й просто для гарного настрою ми купуємо безалкогольні напої в магазині, часто зовсім не дивлячись на склад продукту. Солодка вода містить жовтий барвник

 

Е102. Є кам’яновугільним дьогтем, належить до промислових відходів. Поширення тартразин дістав завдяки своїй низькій вартості. Особливо небезпечним він є для людей, хворих на астму, алергію, шлунково-кишкові розлади. Тартразин (Е102) міститься в таких відомих нам напоях:

1. Солодка вода «Тархун Бон-Буасон» ТОВ «Малбі Беверідж», м. Черкаси  

Тартазин (Е102), Патентований синій (Е131).

2. Солодка вода «Лайм» ТМ «Оболонь», Київ Тартазин (Е102).

3. Солодка вода «Тархун» ТМ «Росинка», Київ Тартазин (Е102).

4. Солодка вода «Фанта» Кока-Кола Беверіджиз Україна Тартразин (Е102) Хіноліновий жовтий (Е104).

5. Солодка вода «Біола-Чамбо» ЗАТ «Орлан», Київ Тартазин (Е102) Хіноліновий жовтий (Е104) Зелений S (E142).

 

Сирки глазуровані

Ми інколи їх купуємо собі і дітям, але цей продукт не завжди  корисний. Сирки переважно містятьПонсо 4 R (Е124), Тартразин (Е102), Азорубін (Е122).

 

Понсо 4 R (Е124) — потенційний канцероген, може спричиняти онкологічні захворювання, провокує напади астми, алергічні реакції.

 

Є однією із причин гіперактивності в дітей. Доданий у ковбасу, морозиво. Також його можна знайти в салатних заправках, десертах, кексах, сирних  виробах, тортах, морепродуктах, цукерках, консервованій полуниці та інших фруктах, бісквітах. Термін зберігання бісквіту  — три  доби, якщо немає консервантів. Проте як його можна зберігати півроку, як про це зазначено на упаковці.  

 

Азорубін (Е122)— харчова домішка, яку використовують у харчовій промисловості як барвник червоних відтінків. Згідно з неофіційними джерелами, кармуазін може сприяти загостренню бронхіальної астми, гіперактивності і зниження концентрації уваги в дитячому віці, виникнення шкірних алергічних реакцій.

 

Замість куплених можна приготувати не гірші, свої з домашнього сиру, цукру, кориці, ванілі, родзинок та будь-якого варення. Буде смачно, повірте!

 

Молоко згущене

 

Цей продукт у радянські часи був справді ласощами мільйонів людей і його якість була справді високою, адже  виготовлений він був згідно ГОСТу, а не ТУ, як зараз. До складу згущеного молока нині можуть входити діоксид титану (Е171), ацесульфам калія Е950, аспартам Е951 і сахарин Е954.

 

Діоксид титану (Е171).Поміркуйте лише — головне місце його застосування, це крем для засмаги.

 

«Діоксид титану — білий пігмент, дозволений для застосування в Україні. Тільки у згущеному молоці йому робити нічого, адже натуральне коров’яче молоко саме по собі біле, його вибілювати не потрібно.

 

Такий продукт не можна давати дітям до семи років. Може спричиняти захворювання нирок і печінки.

 

Морозиво

На етикетках виробленого в Україні пломбіру, ескімо і крем-брюле повинні бути зазначені стандарти: ДСТУ 4735 (у виробництві використано рослинні жири) і ДСТУ 4733 (продукт містить тільки натуральні молочні жири). Отже, морозиво із ДСТУ 4733 є безпечним для здоров’я і його можна вживати в обмежених кількостях навіть малим дітям.

 

Щодо напоїв — можна приготувати смачні компоти і соки, а влітку —хлібний квас. Їжте лише корисну їжу — і будьте здорові!

 

Література

1. Сборник технологических инструкций по производству карамели, конфет, ириса, шоколада, порошка какао, мармеладопастильных изделий драже и халвы DJVU. —М. : Пищепромиздат. Всесоюзный НИИ Кондитерской промышленности, 1960. — 299 с.

2. Лурье И. С. Технология кондитерского производства. —М. : Агропромиздат, 1992. — 399 с.

3. Булдаков А. С. Пищевые добавки. Справочник. —М. : ДеЛи принт, 2003. —436 с.

4. Куевда О. В. Натуральные красители // Кондитерское производство. —2005. —№ 5. —С. 30–31.

5. Белодедова А. С. Натуральные красители в индустрии напитков // Ликероводоч. пр-во и виноделие. —2003. —№ 10. —С. 5–22.

6. Болотов В. М. Пищевые красители / В. М. Болотов, В. П. Нечаев // Пищевые ингредиенты. Сырье и добавки. —2001. — № 1. —С. 4–11.

7. Харламова О. А., Кафка Б. В. Натуральные пищевые красители. —М., 1979. —192 с.

8. Циганова Т. Б. Пищевые красители для кондитерських изделий / Т. Б. Цыганова, Л. С. Кузнецова, М. Ю. Сиданова. —СПб. : ГИОРД, 2002. —120 с.

9. Харчування людини / Т. М. Димань, М. М. Барановський, М. С. Ківа та ін./під ред. Т. М. Димань. — Біла Церква, 2005. — 300 с.

10. Возіанов О. Ф. Харчування та здоров’я населення України // Журнал Академії медичних наук України. — 2002. — Т. 8. —№ 4. — С. 645–657.

11. Інтернет-ресурси:

http://udoktora.net/uk/vibiraiemo-smachne-i-bezpechne-morozivo/

http://www.kakras.ru/doc/pischevye-dobavki.html

http://www.inflora.ru/diet/diet515.html

http://obchepit.net/novosti/produkty-vyzyvayuschie-rak

http://health.unian.net/ukr/detail/228321

http://emergency.at.ua/publ/dlja_usikh/margarin_zavdae_nepopravnoji_shkodi_zdorov39ju/1-1-0-89

http://e-ogo.com.ua/cukerki-shokolad-ta-inshi-solodoshhi-korist-i/

http://www.tiensmed.ru/news/post_new6462.html

http://www.goodsmatrix.com.ua/glossary/4.html

http://roshen.com/ua/products/ukraine/hard-candies/hard-candy-packaging/ledenec-miks-2032-2032/

http://www.pharmencyclopedia.com.ua/article/487/saxarin-natriyu

http://prodobavki.com/dobavki/E954.html

http://otvet.mail.ru/question/26248319

http://produkti.at.ua/forum/35-8-1

http://www.secret-press.com/har30.html

Dounload PDF

Відгуки читачів

  • Валентина

    28 жовтня 2015

    В мое детство мы употребляли все эти продукты в большом количестве, и никто от этого не страдал. А сейчас похоже проводится геноцид против своего же народа ради денег в карман толстосуммов