Цілющі властивості квіткових рослин і їх використання в харчуванні й народній медицині

Г. О. Демчинська, учитель біології вищої категорії, старший учитель Бродівської гімназії ім. І. Труша, Львівська обл.


Цілі уроку: вивчити цілющі властивості культурних рослин (коренів, листків, плодів) та їх використання в народній медицині і для харчування; викликати інтерес до теми й показати перспективу її вивчення; виховувати любов до українського рідного краю, до української культури народу; перевірити, уточнити й закріпити знання учнів про корінь, листок, підводячи їх до висновків про космічну роль зелених рослин, їх велике значення для харчування і народної медицини, необхідність збільшувати зелені багатства й берегти їх.

Обладнання: коренеплоди, цибулини, плоди, листки зеленої цибулі, кропу, капусти, кухонний інвентар.

 

Хід уроку
 
 
У ч и т е л ь. У гості до бабусі приїхали онуки. Вона дуже зраділа й каже.
 
Б а б у с я. Ось і помічники мені будуть!
 
О н у к и. Ми тобі, бабусю, будемо в усьому допомагати.
 
Б а б у с я. Це добре! А мову мою зрозумієте? Я все буду загадками казати.
 
О н у к и. Починайте, бабусю.
 
Б а б у с я
Багата я на онуків,
Перевіримо ваші знання від науки.
Щоб не були ви голодні,
Зваримо борщу сьогодні.
Кожному я загадку дам,
Що у борщ покласти треба нам.
 
У ч и т е л ь  т р у д о в о г о н а в ч а н н я. Борщ — одна з найбільш уживаних страв української кухні. Обов’язковою складовою частиною всіх борщів є столовий червоний буряк. Крім нього в рецептуру борщів входить багато різних продуктів, які в сукупності надають страві приємного смаку та значної поживності.
 
У різних місцевостях України склалися свої традиційні особливості приготування борщу. Звідси й назви: «борщ київський», «борщ львівський» і т. д.
 
Всі борщі можна готувати на м’ясному, м’ясокислому, грибному бульйоні, а також на овочевому відварі. Для того щоб надати цим стравам кислого смаку, до них додають хлібний квас, томатну пасту або свіжі помідори.
 
Б а б у с я. Дорогенькі мої, поки я тут упораюся з тим, що без рук і без ніг, а пнеться на батіг, ви візьміть кошик та й підіть на город і принесіть усе до борщу.
 
Зозуляста, куляста і срібляста, що 300 сорочок одягла, а лише одна нога. 
 
Учень розповідає про капусту. 
 
Бабуся загадує загадки, учні відгадують.
 
 
Загадки
  • Під землею птиця кубло звела, яєць нанесла. (Картопля)
  • Прихопи ту дівку, що в коморі, а коса її надворі. (Морква)
  • Візьми ще товстого Гната, що при землі його хата. (Буряк)
  • Принеси те жовтеньке, кругленьке, що тебе не б’є, не чіпає, тільки плач від нього маєш. (Цибуля)
  • Не м’яч, а кругленьке, не сонечко, а червоненьке. (Помідор)
 
 
Б а б у с я. Молодці ви в мене, але ще гуляти не поспішайте.
 
А тепер візьміть те, у якого в череві баня, в носі — решето, одна рука й то на спині. Поставте його туди, де під одним бриликом чотири панночки стоять, і будемо снідати. (Чайник, газ)
 
Б а б у с я (розповідає про чай). Метикуйте, дорогенькі, метикуйте, чай є та до чаю нічого не має.
 
А підіть-но в магазин і купіть те, що б’ють його ломакою, ріжуть ножакою, зате його отак голублять, що всі його дуже люблять. (Хліб)
 
(Розповідає про хліб.) Ой, лишенько, треба прибрати після сніданку. Візьміть те, що вчора наскакалось, назвивалось і під припічок сховалось, та й попрацюйте в хаті, щоб порядок був. (Віник, рис)
 
(Розповідає про рис.) Недарма ви, онуки, голови на плечах носили, знання добрі получили. (До одного онука.) Знання твої так і блистять, тому тобі… ставлю п’ять. (10 балів)
 
(До іншого онука.) Добре ти знаєш, але до п’ятірки не досягаєш. (8 балів)
 
Дякую вам, онуки, за кмітливість і добрі науки!
 
О н у к и. А ми, бабусю, дякуємо Вам за те, що даєте знання і науку.
 
Б а б у с я. Можете тепер гуляти, а мені дайте свині срібну спинку, а хвіст конопляний та ще й того маленького хлопчика, що залізає на стовпчика, одежі не має, їжі не просить, личечко рябе. (Ніж та огірок)
 
 
Розповідь про огірки
 
Фронтальна бесіда за питаннями
  1. Рослини в українській національній кухні, лікарські рослини, значення зелених рослин.
  2. Які кімнатні рослини мають листя, що їх використовують у народній медицині? (Алое, фікус, каланхое)
  3. Які ще листочки, корінці, цвіт рослин використовують у народній медицині?
 
 
Підбиття підсумків уроку
 
Домашнє завдання
 
Поняття про рослини-барометри. Скласти цікаві розповіді про рослини.
 
У ч и т е л ь  т р у д о в о г о н а в ч а н н я. Із тих овочів, про які ви нам сьогодні розповідали, ми приготували смачний червоний український борщ зі сметаною й хочемо вас усіх ним пригостити.
 
Подати: хліб, борщ у горнятках і кминні солоні листкові палички.
 
 
Додатки
 
Розповіді дітей
 
Помідор. Його називають синьйор Помідор, бо він поважний, пихатий, начинений червоним соком, мало не лусне. Такий він у дитячій казці. А в житті? Всякого бувало! Відкривши Америку, європейці побачили нові рослини, в тому числі й помідор. Червонощокого гостя зустріли з недовір’ям. Листя неприємне, а червоний плід викликав боязнь, отруєння. Оголосили його отруйним, дали йому назву «вовчий персик». Минав час, помідор мандрував із країни в країну. Люди не знали заборони й покуштували його. А голландці назвали його «золотим яблуком» (тома аморіс — помідор). Це цінний харчовий продукт. У ньому є білки, вуглеводи, цукор, вітаміни А, В, С, Р, К.
 
Морква. Культурна, дворічна рослина. Родом із Німеччини. Так вважають німці, проте греки кажуть, що вона з Греції, бо вирощували її там раніше, ніж у Німеччині. Нині відомо багато сортів, форма коренеплодів яких і колір різні. В її коренеплодах є до 10 % цукру і крохмалю, вітаміни А, В, С. Сік містить вітамін А, каротин, яким лікують недокрів’я. Корінь стрижневий, укорочене стебло, листки сильно розсічені. Цвіте на другий рік.
 
Хліб — пшениця. Пісня пшеничного лану. Вона народилася тоді, коли люди вперше кинули зерна в землю. Якби ми змогли зазирнути в глибину століть, то на полях не знайшли би багатьох культурних рослин, що їх вирощуємо зараз. Не було ні кукурудзи, ні жита, ні картоплі. Зате побачили би пшеницю. Її сіяли 3–4 тисячоліття до нашої ери. Походить вона з Близького Сходу. А в Америку й Канаду її завезли 1602 року. У нас, в Україні, 80 % орних земель зайнято пшеницею. Без хліба ми життя не уявляємо. Де є хліб і вода, там нема голоду. Хочеш їсти калачі, не сиди на печі. Що посієш — те й пожнеш.
 
Пшениця — однорічна рослина, корені мичкуваті, плід зернівка, листки лінійні.
 
Картопля. Належить до дводольних. Бульби — видозмінені пагони, де на кінцях відкладається крохмаль. Походить вона з Південної Америки. Примхлива доля цієї рослини, її тричі відкривали. Нею годувалися люди, її боялися, заклинали, за неї карали. В індійців і до сьогодні є в ужитку прислів’я «Сушене м’ясо без чуньо подібне життю без любові» («чуньо» — приморожена картопля). Завіз її до нас Петро І у XVIІ ст. З 1840 року картопля почала швидко поширюватися. Це харчова, технічна й лікувальна рослина. З неї виготовляють спирти, лимонну кислоту, глюкозу, вітаміни С, В. Її використовують для лікування цинги, захворювань кровоносної та нервової систем. Це другий хліб на столі.
 
Капуста. Капуста належить до класу Дводольні. Корінь стрижневий, у неї дві сім’ядолі в зародку, жилкування сітчасте, стебло вкорочене, листки зібрані в головку. Рослина дворічна. У перший рік дає головку, а на другий рік — насіння. Хто може описати якості капусти? Чи є корисніша їстівна рослина? Чи можна без неї обійтися? З неї готують борщі, салати, її квасять.  Здавна відомі лікувальні властивості капусти. Римляни лікували нею неспання, отруєння, головний біль, глухоту, шлунок. Зараз її використовують у разі головного болю й підвищеної температури, екземи й опіків. Сік виводить з організму холестерин, що попереджує атеросклероз. У капусті містяться солі Фосфору й Сульфуру, що необхідні для організму людини.
 
Цибуля. Нікого не здивуєш цибулиною, але все ж таки дивна її доля. Вирощували її єгиптяни 6 тисяч років тому. Вона нагадувала людям місяць, який був символом вічності й чистоти. Цибуля — харч бідняків, вона була для них священною. Якщо єгиптянин хотів довести свою правоту, він клав перед собою купку цибулин і клявся ними. Коли ще не було глобусів, то у школах земну кулю показували на цибулині. Це не лише смачна приправа, а ще й відмінні ліки (від ангіни застосовують сік). Її прикладають до наривів, забиттів. Компреси з цибулі виводять мозолі, вона зміцнює зір, слух, з неї одержують ліки, що потрібні від туберкульозу, гіпертонії, застудних хвороб.
 
Чай. Рослини — скарб, а зберегти скарб — велика мудрість життя. Кожна рослина є по-своєму лікарською. Диво-трави допомагають тисячам людей позбутися тяжких хвороб. Чай ми готуємо з м’яти, звіробою, кмину, липи. У давнину чаї використовували тільки для лікування.
 
Людей, які збирали трави, називали травниками (ризотомами). Ризотом — травознавець. Дочка Євпраксія київського князя Володимира Мономаха лікувала хворих та поранених травами.
 
Тварини також лікуються травами. Кіт і собака в разі захворювань їдять траву, олені, щоби зменшити кровотечу, їдять червону гвоздику. Кущі чаю ростуть у країнах Середньої Азії, на Кавказі.
 
Квасоля. Дводольна рослина, корінь стрижневий, трійчасті листки. Плід — біб. Є тична квасоля, піша, ряба, біла, чорна. Це давня культурна рослина. Першими її почали вирощувати жителі Південної Америки. Звідти її привезли в Іспанію, а потім в інші країни світу. В Україні квасолю почали вирощувати у XVIII ст. Насіння багате на білки, зелені плоди використовують у їжу. З насіння готують печиво, сир, цукерки, а відварами лікують органи травлення, дихальну систему.
 
Буряк. Широка нива, встелена густою, зеленою поросллю. Листя, немов в’яле, на довгих черешках, виблискує на сонці. Але людину цікавить не тільки листя, а й корені. Заради них і вирощують цю культуру. Спочатку її вирощували як лікарську, а згодом і як овочеву.
 
Де батьківщина буряків? Вчені так і не дійшли згоди. Деякі науковці доводять, що буряки походять із Сицилії, інші — з Азії. А як вони потрапили до нас? Торговим шляхом із «варягів у греки» — Чорним морем, Дніпром — буряки були завезені в Київську Русь. У багатьох мовах збереглися назви севкла, севкула, свікла, свекла, цекла. Є буряки кормові, столові, цукрові. Борщ варять з усіх видів буряків.
 
Найцікавіша історія про цукрові буряки. 1774 року сталася велика подія. Учений і лікар Маркграф доповів Прусській академії, що він відкрив у буряках справжній рослинний цукор. Німецькі чиновники не зрозуміли важливості відкриття. Зате в Англії переполошились. Адже виробництво цукру з буряків підривало торгівлю тростинним цукром, на яку тривалий час вони тримали монополію. Англійці пропонували великі суми грошей, щоб не розголошувати відкриття.
 
Буряк столовий має лікарські властивості. З нього одержують ліки від цинги, підвищеного тиску, недокрів’я.
 
 
Література
  1. Ковба М. В. Золотий колос. — К., 1985.
  2. Курдюк М. Г. Цікаве про рослини. — К., 1982.
Dounload PDF

Відгуки читачів