Рослина з подвійним громадянством

Анастасія Безроднова


  • Турецька пшениця
Відомо, що рослини, з’явившись іще в прадавні часи на планеті Земля, деякий період свого існування росли на певній території, а згодом починали подорожувати світом. Часто це відбувалося завдяки людям, які вирушали у тривалі мандрівки. До нових земель вони привозили рослини зі своєї батьківщини, а додому поверталися з дивними дарунками природи — рослинами або їхнім насінням та плодами. Траплялося, що через такі мандрівки рослина втрачала свою первинну назву. Зміни могли відбуватися через те, що незвичні слова назв було складно вимовляти, і місцеві мешканці починали називати їх посвоєму. Згодом рослині навіть могли дати зовсім іншу назву відповідно до того, що саме та чи інша рослина (або її окремі частини) нагадувала людям.
 
Одна з таких рослин-мандрівниць, маїс, потрапила до Європи завдяки Христофору Колумбу. Цікаво, що нам ця неймовірна рослина відома як кукурудза. Але чому ж така суттєва розбіжність у назвах однієї рослини? Справа в тому, що на територію сучасної України рослина потрапила не з Європи, а з Туреччини приблизно на початку XIX сторіччя. Там маїс називали кокороз. Цікаво, що cпочатку кукурудзу в нас називали «турецька пшениця», певно, через те, що з кукурудзи також можна виробляти борошно, як і з пшениці.
 
  • Що пов’язує кукурудзу й б амбук?
За своїми родовими зв’язками кукурудза, як це не дивно, родичка пшениці, рису, бамбуку — представників родини Злакові (Poaceae). Ця родина включає близько десяти тисяч видів, що оширені досить рівномірно майже по всій Землі, крім територій, вкритих кригою, тому їх можна побачити як у тропіках, так і в арктичній зоні. Не дивно, що й посіви кукурудзи можна знайти майже в усіх тропічних, субтропічних і помірно теплих районах обох півкуль, але центром походження кукурудзи все ж таки вважають Америку. У деяких країнах, таких як Перу, Мексика, вона відома з дуже давніх часів. Решткам початків, знайдених у печерах Мексики, 3400–5000 років. Одним із прадавніх родичів кукурудзи можна вважати поширену в Мексиці рослину-бур’ян теосинте мексиканське (Euchlaena mexicana). Зовні ця рослина схожа на кукурудзу, але замість звичного початку вона має дворядний колос. Сам рід кукурудза (Zea mays) включає в себе декілька ботанічних груп, що виділяють за особливостями будови й консистенції зернівок: кукурудза, що лопається, кремениста, солодка цукрова, крохмалиста тощо.
 
  • З чого починається початок?
Кукурудза — однорічна рослина, тобто весь цикл свого розвитку вона проходить за декілька місяців одного року. І в цей рік життя вона має не тільки вирости сама, але й подбати про своє відтворення у майбутніх поколіннях. На жаль, сучасна кукурудза, яка є культурною рослиною, має з цим певні труднощі — для розсіювання свого насіння їй необхідна допомога людини. Усім відомо, що на кукурудзі утворюються початки, на яких щільно розташовані зернівки — плоди кукурудзи. Ці плоди містять лише одну насінину, оболонка якої зростається з оплоднем, тому її не можна відокремити від нього. Та й самі зернівки так міцно тримаються за видовжену й потовщену вісь початка, що відділити їх можна, тільки доклавши значних зусиль.
 
Як же утворюється початок? На кожній рослині кукурудзи є два типи суцвіть. Чоловічі суцвіття (волоть) розташовані на верхівці стебла й добре помітні. Жіночі суцвіття (початки) містяться в середній частині стебла й обгорнуті основою листків, немов ховаються у спеціальних конвертах, із яких стирчать лише довгі стовпчики маточок із роздвоєною приймочкою на кінці. Саме наявність маточок свідчить про належність цього типу суцвіття до жіночого. Та маточки важливі не тільки для створення зернівок: вони є лікарськими засобами, оскільки містять вітаміни K і C.
 
Як на трав’янисту рослину, кукурудза має великі розміри. Її стебло заввишки інколи сягає трьох метрів, тобто ця рослина може бути вищою за людину. Відповідно до значних розмірів стебла кукурудза має й довге листя завширшки 10 сантиметрів. Здавалося б, що таку рослину потрібно весь час підгодовувати, поливати великою кількістю води, але й тут кукурудза вийшла за межі звичних стереотипів. Виявляється, що вона дуже посухостійка. Рослина може забезпечувати себе вологою, поглинаючи її з шарів ґрунту. Для кукурудзи це можливо через наявність мичкуватої кореневої системи, яка утворена значною кількістю додаткових коренів і здатна проникати завглибшки близько 1 метра й навіть більше.
 
  • Годувальниця для всіх
Значення кукурудзи надзвичайно вагоме через її найрізноманітніше господарське використання. Певно, саме тому загальній площі посівів кукурудзи в усьому світі відведено друге місце після пшениці. Із зернівок «турецької пшениці» виробляють борошно і крупу, їх можна вживати як у консервованому, так і у вареному вигляді. Крім того, із зернівок одержують кукурудзяний крохмаль і кукурудзяну олію. Маточки квітів кукурудзи використовують у фармакології як кровоспинний засіб. Проте кукурудза важлива не тільки для людей: нею годують свійських тварин.
Dounload PDF

Відгуки читачів