Виготовлення об’ємних виробів із солоного тіста. Сувенір «Дівчина Маруся»

С. А. Верес, учитель трудового навчання та образотворчого мистецтва вищої категорії Іванківської ЗОШ І–ІІІ ступенів № 1, Київська обл.: укладач: О. І. Бащенко, методист НІМ трудового навчання КОІПОПК


Сьогодні захоплення солоним тістом знову популярне. Відповідно зростає й кількість навчальних матеріалів із цієї технології.

 

Мистецтво ліплення із солоного тіста має ще одну назву — тістопластика, або біокераміка. Перевагами цієї техніки декоративно-ужиткового мистецтва є її доступність і низька вартість сировини, можливість приготування тіста в будь-який момент, чудові практичні та пластичні якості тіста. Борошно та сіль, із яких виготовляють тісто, — це природні, екологічно безпечні продукти. Вироби з солоного тіста досить міцні, можуть довго зберігатися й мати не лише сувенірне призначення, а й практичне.

 

Виготовлення виробів із солоного тіста — дуже цікавий, творчий та захопливий процес, який має на меті розвиток моторики рук і мовлення учнів як явищ, що тісно взаємопов’язані, уяви, логічного й абстрактного мислення, художніх і творчих здібностей та можливостей дітей, виховання естетичного смаку, уваги, розвиток навичок охайності.

 

Навички роботи з тістом можуть опановувати діти з молодшого віку в домашніх умовах разом із батьками, виготовляючи вироби спрощених форм та прикрашаючи їх дріб’язком. У навчальних закладах така діяльність доцільна на уроках образотворчого мистецтва (тісто має ряд переваг перед пластиліном), трудового навчання та під час гурткової роботи. За бажанням та за відповідної матеріальної бази вчителі мають можливість обирати курс за вибором «Ліплення із солоного тіста» для учнів 8-х класів, варіативний модуль для старшої школи «Технологія ліплення».

 

Також цю тему можна опрацьовувати й за рахунок резерву часу, виготовляючи невеликі вироби або доповнюючи елементами ліплення основну діяльність.

 

Наприклад, іграшки з текстильних матеріалів можна доповнювати деякими деталями з тіста (ручки, ніжки, обличчя і т. ін.). При цьому необхідно розмежовувати можливості дітей різних вікових категорій та правильно вибирати об’єкти виготовлення.

 

Вагомим аргументом на користь ліплення, особливо для молодших школярів, є дослідження науковців про вплив рівня розвитку дрібної моторики рук учнів на їхній загальний розвиток. Така діяльність дозволяє виробити хороший почерк, витримувати напруження в процесі письма. Стан моторики рук впливає й на розвиток у дітей мовленнєвої функції, що важливо для повноцінного формування мови.

 

Майстер-клас «Виготовлення сувеніра із солоного тіста “Дівчина Маруся”»

Необхідні інструменти й матеріали: ніж, шматок поліетиленової плівки, качалка, дощечка, скляна пляшка, склянка для води, посудина для замішування тіста, пензлики, фарби, пшеничне борошно вищого ґатунку, сіль «Екстра», вода, клей ПВА, прозорий лак.

 

  • Послідовність та особливості приготування тіста

Для приготування тіста необхідно взяти порівну солі та води (наприклад, по одній склянці). Не слід використовувати сіль йодовану, оскільки через її неоднорідність тісто вийде «у крапинку». Сіль слід висипати в миску, додати води й гарно перемішати.

 

Потім у суміш поступово підсипати борошно (приблизно 1-1,5 склянки), щоб вийшло тісто як на вареники. Замішувати та вимішувати тісто необхідно швидкими й виваженими рухами, оскільки від надмірного вимішування тісто набуває сильної пластичності й не тримає форму.

 

Солоне тісто має бути щільним!Перед роботою тісто, загорнуте в поліетиленову плівку, покласти на 2-3 години в холодне місце.

 

Робочим місцем може бути будь-який стіл, застелений клейонкою або поліетиленовою плівкою. Обов’язково слід підготувати дошку для ліплення або звичайний картон відповідних розмірів, обгорнутий фольгою для запікання. Завдяки твердій підставці виріб до місця сушіння (батареї, духовки) можна перенести без ризику пошкодження.

 

Також необхідно: 

  • поставити на стіл склянку з водою;
  • підготувати чисті клаптики тканини, ніж, качалку.

 

Після цього можна починати роботу. У багатьох майстрів відпрацьовані свої прийоми й техніки роботи із солоним тістом. Проте є загальноприйняті прийоми.

 

Загальноприйняті прийоми ліплення із солоного тіста
 
1. Початковими формами для ліплення будь-яких виробів є прості — куля, напівкуля, ковбаски.

 

2. Великі за розмірами деталі необов’язково (а інколи й неможливо) виготовляти із одного суцільного шматка тіста. Під час висушування виробу на сонці чи на радіаторі опалення (яке займає тривалий час) такі деталі деформуються під власною вагою. Тому їх роблять на каркасі. Каркасом можуть бути кулі або інші форми з паперу, фольги, скріплені скотчем, а також коробочки, баночки та інші підручні матеріали. Наприклад, у нашому виробі — скляна пляшечка є основою для тулуба, шматок зім’ятого паперу — для рук і голови, кришечка від баночки — під коровай тощо. Звісно, що найбільш оптимальним варіантом для сушіння є випалювання в духовці. Ідеальна температура для цього — 100-120°. Час для випалювання — приблизно 30 хвилин. На жаль, такий спосіб неможливий у деяких навчальних закладах за браку електричних духовок або газових плит у майстернях.

 

3. Плоскі деталі, що не закріплені на основі, але мають тримати форму, виготовляють із трьох шарів — тісто, папір, тісто.

 

4. Дрібні елементи виробу вирізають з тільки-но розкачаного тіста, інакше їх краї потріскаються.

 

5. Для міцності з’єднання місця стиків деталей змочують водою.

Dounload PDF

Відгуки читачів