Каші: ситно та корисно

С. В. Політико, лікар невідкладних станів, м. Харків 


Ліки для органів травлення

 

Каші, якщо їх правильно приготувати, не лише смачна та корисна їжа, але й ліки для органів травлення.

 

Чомусь більшість із нас з дитинства не люблять каш. У знаменитому оповіданні Віктора Драгунського «Таємне стає явним» маленький Дениско чим лишень не поливав свою манну кашу: і варенням, і гірчицею, — намагався поліпшити її смакові якості. Зрештою, герой оповідання, не витримавши катування кашею, вилив її з вікна прямо на капелюх перехожому.

 

Каші — традиційні страви української кухні. Споконвіку в нашій країні улюбленими кашами були гречана, ячна, вівсяна, манна тощо. У селах їх готували в печах, а господарки додавали до них мед, горіхи та фрукти. Каші також часто варили із м’ясом, салом, грибами. І завжди це було доїжно, але головне — корисно.

 

На жаль, правила «фаст-фуду» витиснули каші з раціону багатьох українців. На думку дієтологів і гастроентерологів, порушення звичок дотримання дієти українцями вже позначилося на їхньому здоров’ї. Надлишкова маса тіла, підвищений уміст холестерину, порушення обміну речовин і поганий сон стали нашими звичними супутниками. Напевно, не випадково сьогодні люди знову повертаються до каш. На жаль, багатьох це зробити змушує хвороба, що, звісно, неправильно.

 

Вівсянка корисна тим, що поліпшує роботу кишечнику, чудово заспокоює нерви, нормалізує сон і повертає гарний настрій. Також завдяки їй почуття ситості завдяки зберігається тривалий час. Від перлової каші поліпшується пам’ять. Її корисно вживати для профілактики атеросклерозу.

Хочете, щоб ваша дитина виросла розумною — годуйте її рисовою кашею: за останніми даними, рис підвищує інтелект. Рис багатий на клітковину, високоякісний крохмаль (77,3 %), біологічно цінний білок і вітаміни групи В. Особливо багато в рисі тіаміну — вітаміну В1, який сприяє зміцненню нервової системи, і фолієвої кислоти, що бере участь у кровотворенні. Але все це стосується лише коричневого та пропареного рису, у якому не лише більше вітамінів, але й мікроелементів.

 

Каші — давні народні ліки для органів травлення. Їхня лікувальна дія залежить від способу готування: каші при цьому можуть бути протертими, рідкими, розсипчастими. Рис, вівсянка, перловка під час розварювання утворюють білково-крохмальну «розмазню», що збуджує шлункову секрецію. Вони також мають сорбентну, очищувальну дію. Лікарі рекомендують каші в разі загострення виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, у разі хронічного коліту та панкреатиту. А для активізації моторної функції кишечнику треба вживати розсипчасті каші.

 

Рецепти готування каш

  • Каша перлова з маслом

На 2 склянки перлової крупи — половина чайної ложки солі, 2–3 ст. ложки олії.

Крупу всипати в киплячу воду та дати їй покипіти 5 хвилин. Після цього крупу відкинути на сито. У каструлю влити три з половиною склянки води, додати ложку олії та посолити. Коли вода закипить, покласти підготовлену крупу та варити до загустіння. Після цього кашу на 0,5–1 години поставити упрівати. У готову кашу покласти 1–2 ст. ложки олії.

 

Перлова каша особливо корисна у разі атеросклерозу судин головного мозку, порушень роботи нервової системи, виникнення депресій. Чудово знімає інтоксикацію, допомагає під час похмілля.

 

  • Гречана розсипчаста каша з маслом

На 2 склянки гречаної крупи — половина чайної ложки солі, 3 склянки води.

У каструлю влити воду, посолити та закип’ятити. Засипати гречану крупу та, варити з помішуванням до загустіння протягом 15–20 хв. Коли каша загустіє, каструлю щільно накрити кришкою та поставити на годину для упрівання.

У такий же спосіб можна приготувати кашу з попередньо підсмаженої на олії гречаної крупи. Вона особливо корисна хворим на діабет, гіпертонію, ожиріння, у разі захворювань печінки.

 

  • Розсипчаста, грузла, рідка...

Розсипчасті каші — рисову, гречану, пшеничну, перлову, ячну, пшоняну — варять на воді. У такій каші зерна зберігають форму та легко відділяються. Грузлі каші спочатку варять у воді, а коли зерна розваряться, додають гаряче молоко. Краще їх готувати із дроблених круп: вівсяної, рисової, ячної та пшеничної. Для рідких каш найбільше підходять манна, пшенична, рисова, вівсяна та пшоняна крупи. Рідкі каші найчастіше варять на молоці. Зі 100 г крупи виходить 500–600 г каші.

 

  • Каша з ячної або дробленої вівсяної крупи

На 2,5 склянки крупи — 1 ч. ложка солі, 2–3 ст. ложки олії.

Влити в каструлю 4,5 склянки води, покласти 1 ст. ложку олії та посолити. Коли вода закипить, усипати крупу та варити до загустіння. Після цього поставити кашу на 30–40 хвилин для упрівання.

Якщо у вас страждає серцево-судинна система, тоді вам буде корисною кукурудзяна та пшоняна каші.

 

  • Пшоняна грузла каша

На 2 склянки пшона — 5 склянок води, пів чайної ложки солі.

У киплячу підсолену воду всипати добре промите пшоно й варити на маленькому вогні, помішуючи, 25–30 хв. Якщо бажаєте, можна додати 1 ст. ложку цукру.

 

  • Пшоняна розсипчаста каша

На 2 склянки пшона — 3,5 склянки води, половина чайної ложки солі.

У киплячу посолену воду всипати ретельно промите пшоно та варити до загустіння. Потім каструлю з кашею накрити кришкою та поставити на 40 хв для упрівання.

 

  • Манна каша з морквою

Півкілограми моркви почистити, помити, натерти на тертці, покласти в неї ¼ склянки цукру, 2 ст. ложки олії й тушкувати на слабкому вогні 1 годину. Потім у каструлю влити 1 л молока, закип’ятити, всипати склянку манної крупи та розмішати, після чого поставити в гарячу духовку на ½ години. Подавати з ягідним соком.

Смачного!

Dounload PDF

Відгуки читачів