Новорічне меню

Ведуча рубрики Ксенія Василькова, мама


 

Наближаются довгоочікувані новорічні свята. Як завжди хочемо порадувати своїх близьких смачними й святково прикрашеними стравами. Пам’ятайте про те, що на Новий рік відбуваються дива і навіть звична для дітей їжа може перетворитися на ялинку, свічку, змію і т. ін.

Як відомо, як Новий рік зустрінеш, так його й проведеш, тому господині дістають гарну скатертину й посуд, готують незвичайні нові або улюблені страви. А ще святково прикрашають звичайнісінькі салати, такі як олів’є, крабовий салат або оселедець під шубою. Експериментуйте, прикрашаючи страви, створюючи на їх поверхні малюнок або композицію, декоруйте шматочками продуктів, викладайте у вигляді різних предметів, звірів, використовуйте посуд у вигляді різних форм (наприклад, ялинки, яблука, рибки). Нагадуємо, що символ нового 2013 року згідно з китайським календарем — Змія, тому спробуйте оформити страву у вигляді цієї тварини. І взагалі, це казкове свято — привід побалувати свою родину улюбленими ласощами, фруктами, такими як полуниця зі сметаною, персики в сиропі, банани в шоколаді.

Готуйте за своїми рецептами і додавайте до них наші! Запасайтеся продуктами й гарним настроєм, адже новорічні свята — саме час для них.

Салат «Ялинка»

Для приготування знадобиться:

•           картопля — 4 шт.;

•           морква — 2 шт.;

•           ковбаса варена (або відварена яловичина) — 200 г;

•           цибуля ріпчаста — 1 шт.;

•           яйця — 4 шт.;

•           горошок зелений — 100 г;

•           огірок маринований (солоний) — 3 шт.;

•           майонез — 250–300 г;

•           кріп — 1 пучок;

•           кукурудза консервована — 1 ст. ложка;

•           солодкий перець — 1 шт.;

•           сіль, перець чорний мелений — за смаком.

Спосіб приготування

Картоплю й моркву відваріть у мундирі, яйця — круто. Остудіть і почистіть їх. Наріжте невеликими кубиками картоплю, моркву, ковбасу, цибулю, яйця, огірок. Консервований зелений горошок відкиньте на друшляк і дайте стекти рідини. З’єднаєте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть, заправте майонезом і все ретельно перемішайте. Викладіть салат на блюдо або велику тарілку у вигляді ялинки. Зверху посипте подрібненим кропом і прикрасьте шматочками солодкого перцю й кукурудзою.

Салат «Свіча»

Для приготування знадобиться:

•           консерви рибні (горбуша) — 2 банки;

•           сирок топлений — 2 шт.;

•           яйця — 2 шт.;

•           морква — 1 шт.;

•           картопля — 1 шт.;

•           цибуля ріпчаста — 1 шт.;

•           огірок маринований — 1 шт.;

•           сметана — 200–250 г;

•           солодкий перець — 1 шт.;

•           сир топлений — 1 шт.;

•           кріп;

•           сіль — за смаком.

Спосіб приготування

Відваріть яйця, моркву, картопля. Подрібніть виделкою рибу. На тертці подрібніть топлений сирок, яйце, картоплю й моркву, дрібно наріжте огірочок і цибулю. З’єднаєте всі інгредієнти, додайте сметану, посоліть і перемішайте.

Зверху покладіть столову ложку майонезу й розподіліть його по салату, вирівнюючи поверхню. Посипте салат по краю подрібненим кропом. Усередині зробіть свічку зі шматочка сиру прямокутної форми, а також бантик і полум’я свічки — із солодкого перцю.

Салат «Змія»

Для приготування знадобиться:

•           філе курки — 300 г;

•           яйце — 2 шт.;

•           сир твердий — 100 г;

•           перець болгарський — 1 шт.;

•           цибуля зелена — кілька перинок;

•           морква — 1 шт.;

•           огірок солоний — 1 шт.;

•           кріп — 1 пучок;

•           майонез — 100 г;

•           сметана — 100 г;

•           сіль, перець — за смаком.

Спосіб приготування

Філе курки і яйця відваріть і остудите. Подрібніть маленькими кубиками курятину, яйця, сир і перець. Дрібно наріжте лук. З’єднайте всі інгредієнти, додайте сметану й майонез, посоліть і поперчіть. Ретельно все перемішайте.

Салат викладіть на плоску тарілку у вигляді змії. Прикрасьте шматочками вареної моркви й солоного огірка. Зробіть їй язик зі скибочки солодкого перцю, носик –– з огірка й очі –– з морквини та огірка. Для того щоб здалося, що змія повзе по траві, навколо неї посипте подрібнений кріп.

Торт «Дідусь Мороз»

Для приготування знадобиться:

•           яйце — 9 шт.;

•           цукор — 1,5 склянки + 2–3 ст. ложки;

•           борошно — 1,5 склянки;

•           вершки — 1 л;

•           полуничне варення — декілька ст. ложок;

•           банан — 3 шт.;

•           ківі — 4 шт.;

•           ананаси — 1 банку;

•           родзинки — кілька штук.

Спосіб приготування

Для бісквіта збийте яйця з 1,5 склянками цукру до густої піни й поступово всипте борошно. Викладіть у форму і випікайте впродовж 20–30 хвилин за температури 180 °С. Готовий бісквіт вийміть із духовки й остудіть.

Для крему збийте вершки з 2–3 столовими ложками цукру або використовуйте покупні вершки в аерозолі.

Розріжте бісквіт на 3–4 коржі. Кожний корж просочіть ананасовим сиропом і змажте кремом, на який викладіть нарізані фрукти. Верхній корж зробіть у вигляді голови Діда Мороза. Для цього вершками «намалюйте» бороду, вуса й волосся. Червону шапочку й рот зробіть із полуничного варення. Запарте окропом близько десятка родзинок і викладіть ними очі й ніс.

Десерт «Ягоди під снігом»

Для приготування знадобиться:

•           полуниця — 1 кг;

•           сметана — 1 ст.;

•           цукор — 1 ст. ложка.

Спосіб приготування

Полуницю переберіть, промийте, почекайте, поки стече вода. Розкладіть на тарілочки, полийте сметаною й посипте цукром.

Ми переконані, що скориставшись нашими ідеями, ви накриєте приголомшливий новорічний стіл. Але головне навіть не це! Отримавши насолоду від творчості й помітивши, як порадували близьких, ви неодмінно почуватиметеся чарівницею. І нехай це чудове відчуття не залишає вас.

Смачного й щасливого Нового року!

Dounload PDF

Відгуки читачів