Новорічне меню
Ведуча рубрики Ксенія Василькова, мама
Наближаются довгоочікувані новорічні свята. Як завжди хочемо порадувати своїх близьких смачними й святково прикрашеними стравами. Пам’ятайте про те, що на Новий рік відбуваються дива і навіть звична для дітей їжа може перетворитися на ялинку, свічку, змію і т. ін.
Як відомо, як Новий рік зустрінеш, так його й проведеш, тому господині дістають гарну скатертину й посуд, готують незвичайні нові або улюблені страви. А ще святково прикрашають звичайнісінькі салати, такі як олів’є, крабовий салат або оселедець під шубою. Експериментуйте, прикрашаючи страви, створюючи на їх поверхні малюнок або композицію, декоруйте шматочками продуктів, викладайте у вигляді різних предметів, звірів, використовуйте посуд у вигляді різних форм (наприклад, ялинки, яблука, рибки). Нагадуємо, що символ нового 2013 року згідно з китайським календарем — Змія, тому спробуйте оформити страву у вигляді цієї тварини. І взагалі, це казкове свято — привід побалувати свою родину улюбленими ласощами, фруктами, такими як полуниця зі сметаною, персики в сиропі, банани в шоколаді.
Готуйте за своїми рецептами і додавайте до них наші! Запасайтеся продуктами й гарним настроєм, адже новорічні свята — саме час для них.
Салат «Ялинка»
Для приготування знадобиться:
• картопля — 4 шт.;
• морква — 2 шт.;
• ковбаса варена (або відварена яловичина) — 200 г;
• цибуля ріпчаста — 1 шт.;
• яйця — 4 шт.;
• горошок зелений — 100 г;
• огірок маринований (солоний) — 3 шт.;
• майонез — 250–300 г;
• кріп — 1 пучок;
• кукурудза консервована — 1 ст. ложка;
• солодкий перець — 1 шт.;
• сіль, перець чорний мелений — за смаком.
Спосіб приготування
Картоплю й моркву відваріть у мундирі, яйця — круто. Остудіть і почистіть їх. Наріжте невеликими кубиками картоплю, моркву, ковбасу, цибулю, яйця, огірок. Консервований зелений горошок відкиньте на друшляк і дайте стекти рідини. З’єднаєте всі інгредієнти, посоліть, поперчіть, заправте майонезом і все ретельно перемішайте. Викладіть салат на блюдо або велику тарілку у вигляді ялинки. Зверху посипте подрібненим кропом і прикрасьте шматочками солодкого перцю й кукурудзою.
Салат «Свіча»
Для приготування знадобиться:
• консерви рибні (горбуша) — 2 банки;
• сирок топлений — 2 шт.;
• яйця — 2 шт.;
• морква — 1 шт.;
• картопля — 1 шт.;
• цибуля ріпчаста — 1 шт.;
• огірок маринований — 1 шт.;
• сметана — 200–250 г;
• солодкий перець — 1 шт.;
• сир топлений — 1 шт.;
• кріп;
• сіль — за смаком.
Спосіб приготування
Відваріть яйця, моркву, картопля. Подрібніть виделкою рибу. На тертці подрібніть топлений сирок, яйце, картоплю й моркву, дрібно наріжте огірочок і цибулю. З’єднаєте всі інгредієнти, додайте сметану, посоліть і перемішайте.
Зверху покладіть столову ложку майонезу й розподіліть його по салату, вирівнюючи поверхню. Посипте салат по краю подрібненим кропом. Усередині зробіть свічку зі шматочка сиру прямокутної форми, а також бантик і полум’я свічки — із солодкого перцю.
Салат «Змія»
Для приготування знадобиться:
• філе курки — 300 г;
• яйце — 2 шт.;
• сир твердий — 100 г;
• перець болгарський — 1 шт.;
• цибуля зелена — кілька перинок;
• морква — 1 шт.;
• огірок солоний — 1 шт.;
• кріп — 1 пучок;
• майонез — 100 г;
• сметана — 100 г;
• сіль, перець — за смаком.
Спосіб приготування
Філе курки і яйця відваріть і остудите. Подрібніть маленькими кубиками курятину, яйця, сир і перець. Дрібно наріжте лук. З’єднайте всі інгредієнти, додайте сметану й майонез, посоліть і поперчіть. Ретельно все перемішайте.
Салат викладіть на плоску тарілку у вигляді змії. Прикрасьте шматочками вареної моркви й солоного огірка. Зробіть їй язик зі скибочки солодкого перцю, носик –– з огірка й очі –– з морквини та огірка. Для того щоб здалося, що змія повзе по траві, навколо неї посипте подрібнений кріп.
Торт «Дідусь Мороз»
Для приготування знадобиться:
• яйце — 9 шт.;
• цукор — 1,5 склянки + 2–3 ст. ложки;
• борошно — 1,5 склянки;
• вершки — 1 л;
• полуничне варення — декілька ст. ложок;
• банан — 3 шт.;
• ківі — 4 шт.;
• ананаси — 1 банку;
• родзинки — кілька штук.
Спосіб приготування
Для бісквіта збийте яйця з 1,5 склянками цукру до густої піни й поступово всипте борошно. Викладіть у форму і випікайте впродовж 20–30 хвилин за температури 180 °С. Готовий бісквіт вийміть із духовки й остудіть.
Для крему збийте вершки з 2–3 столовими ложками цукру або використовуйте покупні вершки в аерозолі.
Розріжте бісквіт на 3–4 коржі. Кожний корж просочіть ананасовим сиропом і змажте кремом, на який викладіть нарізані фрукти. Верхній корж зробіть у вигляді голови Діда Мороза. Для цього вершками «намалюйте» бороду, вуса й волосся. Червону шапочку й рот зробіть із полуничного варення. Запарте окропом близько десятка родзинок і викладіть ними очі й ніс.
Десерт «Ягоди під снігом»
Для приготування знадобиться:
• полуниця — 1 кг;
• сметана — 1 ст.;
• цукор — 1 ст. ложка.
Спосіб приготування
Полуницю переберіть, промийте, почекайте, поки стече вода. Розкладіть на тарілочки, полийте сметаною й посипте цукром.
Ми переконані, що скориставшись нашими ідеями, ви накриєте приголомшливий новорічний стіл. Але головне навіть не це! Отримавши насолоду від творчості й помітивши, як порадували близьких, ви неодмінно почуватиметеся чарівницею. І нехай це чудове відчуття не залишає вас.
Смачного й щасливого Нового року!