Надзвичайно корисний продукт

Ксенія Василькова, мама

Надайте добре знайомим страв колір літа. Для цього додайте в них трохи дуже корисного листового овоча - шпинату.
 


Шпинат — однорічна трав’яниста рослина, яку вживають у їжу майже в усьому світі. Фахівці багатьох країн включили його в першу десятку найкорисніших рослин для людини.

Шпинат містить білки, вуглеводи й жири; органічні, насичені й ненасичені жирні кислоти, клітковину, крохмаль, цукри; вітаміни A, E, C, H, K, PP і групи B, бета-каротин; кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо, цинк, мідь, марганець, селен.

Шпинат — найбагатше джерело заліза з-поміж усіх овочевих культур. Причому в сухій рослині його значно більше, ніж у свіжій.

Листя шпинату за вмістом білка посідають друге місце після бобових — молодої квасолі й зеленого горошку. За вмістом фолієвої кислоти він поступається лише петрушці, а каротину — моркві.

Шпинат багатий на кальцій, але його засвоюванню перешкоджає щавлева кислота, тому корисного кальцію від уживання шпинату організм споживає не більше ніж 30 %.

Цікаво також відзначити, що вітаміни A і C у шпинаті надзвичайно стійкі до температурних впливів, тому зберігаються за теплової обробки.

Шпинат насичує, постачає організм живильними речовинами, виводить шлаки й токсини, поліпшує обмін речовин і сприяє виробленню організмом енергії. А ще робить здоровішими зуби, ясна й очі, зміцнює кровоносні судини, стимулює роботу підшлункової залози й нормалізує діяльність кишечнику.

Уживають шпинат свіжим або вареним, запікають, використовують як начинку для пирогів. Молоде ніжне листя чудове для салатів і бутербродів. Шпинат темно-зеленого кольору більше підійде для обсмажування або тушкування. Дуже смачні запіканки зі шпинатом і лазанья.

Дієтологи радять не зловживати шпинатом через щавлеву кислоту, що міститься в ньому.

Зелений борщ

Для приготування знадобиться:

•          м’ясний бульйон — 2,5 л;

•          кропива — 1 пучок;

•          щавель — 1 пучок;

•          шпинат — 2 пучка;

•          картопля — 200 г;

•          морква — 1 шт.;

•          цибуля ріпчаста — 1 шт.;

•          цибуля зелена — 50 г;

•          петрушка, кріп;

•          яйце — 3 шт.;

•          сметана — 100 г.

Спосіб приготування

Очистіть овочі. Подрібніть на тертці моркву, наріжте картоплю, ріпчасту цибулю, опустіть у м’ясний бульйон, що кипить, варіть до готовності. Ретельно помийте зелень і дрібно наріжте. Зваріть яйця, очистіть, наріжте. Потім додайте їх у борщ і прокип’ятіть ще 4–5 хв.

Перед подачею до столу покладіть у тарілку ложку сметани.

Смачного!

Dounload PDF

Відгуки читачів