Передплатну кампанію на 2019 рік розпочато!

Оформити передплату за пільговими цінами

Бажаєте зекономити на передплаті?

Пропонуємо вам стати учасником програми лояльності «120 балів»!

 

Дізнатися більше

Надзвичайно корисний продукт

Ксенія Василькова, мама

Надайте добре знайомим страв колір літа. Для цього додайте в них трохи дуже корисного листового овоча - шпинату.
 


Шпинат — однорічна трав’яниста рослина, яку вживають у їжу майже в усьому світі. Фахівці багатьох країн включили його в першу десятку найкорисніших рослин для людини.

Шпинат містить білки, вуглеводи й жири; органічні, насичені й ненасичені жирні кислоти, клітковину, крохмаль, цукри; вітаміни A, E, C, H, K, PP і групи B, бета-каротин; кальцій, магній, натрій, калій, фосфор, залізо, цинк, мідь, марганець, селен.

Шпинат — найбагатше джерело заліза з-поміж усіх овочевих культур. Причому в сухій рослині його значно більше, ніж у свіжій.

Листя шпинату за вмістом білка посідають друге місце після бобових — молодої квасолі й зеленого горошку. За вмістом фолієвої кислоти він поступається лише петрушці, а каротину — моркві.

Шпинат багатий на кальцій, але його засвоюванню перешкоджає щавлева кислота, тому корисного кальцію від уживання шпинату організм споживає не більше ніж 30 %.

Цікаво також відзначити, що вітаміни A і C у шпинаті надзвичайно стійкі до температурних впливів, тому зберігаються за теплової обробки.

Шпинат насичує, постачає організм живильними речовинами, виводить шлаки й токсини, поліпшує обмін речовин і сприяє виробленню організмом енергії. А ще робить здоровішими зуби, ясна й очі, зміцнює кровоносні судини, стимулює роботу підшлункової залози й нормалізує діяльність кишечнику.

Уживають шпинат свіжим або вареним, запікають, використовують як начинку для пирогів. Молоде ніжне листя чудове для салатів і бутербродів. Шпинат темно-зеленого кольору більше підійде для обсмажування або тушкування. Дуже смачні запіканки зі шпинатом і лазанья.

Дієтологи радять не зловживати шпинатом через щавлеву кислоту, що міститься в ньому.

Зелений борщ

Для приготування знадобиться:

•          м’ясний бульйон — 2,5 л;

•          кропива — 1 пучок;

•          щавель — 1 пучок;

•          шпинат — 2 пучка;

•          картопля — 200 г;

•          морква — 1 шт.;

•          цибуля ріпчаста — 1 шт.;

•          цибуля зелена — 50 г;

•          петрушка, кріп;

•          яйце — 3 шт.;

•          сметана — 100 г.

Спосіб приготування

Очистіть овочі. Подрібніть на тертці моркву, наріжте картоплю, ріпчасту цибулю, опустіть у м’ясний бульйон, що кипить, варіть до готовності. Ретельно помийте зелень і дрібно наріжте. Зваріть яйця, очистіть, наріжте. Потім додайте їх у борщ і прокип’ятіть ще 4–5 хв.

Перед подачею до столу покладіть у тарілку ложку сметани.

Смачного!

Dounload PDF

Відгуки читачів