Передплатна кампанія з січня 2019 закінчилася! Що робити далі?

Подробиці...

Бажаєте зекономити на передплаті?

Пропонуємо вам стати учасником програми лояльності «120 балів»!

 

Дізнатися більше

Кава

— Як? Ви п’єте каву?! — викликнув молодий доктор, побачивши чашку з напоєм у руках свого пацієнта.— Це неможливо, тому що кава для вас отрута!

  Так. Але, імовірно, дуже повільна,— заперечив пацієнт.— Я п’ю її вже майже шістдесят років.

З моменту появи у Європі кави про неї було створено безліч міфів, в основному завдяки зусиллям торговців алкогольними напоями, що бачили, і не без підстав, у торговцях кавою небезпечних конкурентів. Як видно, з їхньої подачі на каву ополчилися медики, що стверджували, нібито арабський напій викликає параліч, полове безсилля, «згоряння крові» і страшну худорбу. Дійшло до того, що був пущений слух, буцімто кава — це «сироп із сажі» і «огидний відвар зі старих чобіт».


Кава

— Як? Ви п’єте каву?! — викликнув молодий доктор, побачивши чашку з напоєм у руках свого пацієнта.— Це неможливо, тому що кава для вас отрута!

  Так. Але, імовірно, дуже повільна,— заперечив пацієнт.— Я п’ю її вже майже шістдесят років.

З моменту появи у Європі кави про неї було створено безліч міфів, в основному завдяки зусиллям торговців алкогольними напоями, що бачили, і не без підстав, у торговцях кавою небезпечних конкурентів. Як видно, з їхньої подачі на каву ополчилися медики, що стверджували, нібито арабський напій викликає параліч, полове безсилля, «згоряння крові» і страшну худорбу. Дійшло до того, що був пущений слух, буцімто кава — це «сироп із сажі» і «огидний відвар зі старих чобіт». Про те, шкідлива кава для здоров’я чи ні, люди сперечалися завжди. Одного разу, вирішивши покінчити з подібними дискусіями, шведський король Густав III (що правив наприкінці XVIII століття) наказав провести досить цікавий експеримент. Як об’єкт досвіду були обрані двоє братів-близнюків, засуджених до страти. Їм замінили вирок довічним ув’язненням, але поставили умову, що одному з них щодня кілька разів на день будуть давати велику порцію кави, а іншому — чаю. Решта умов життя в них були однаково гарними. За станом здоров’я близнюків спостерігали два професори. Вони все чекали, хто ж з ув’язнених першим занедужає й помре, щоб нарешті установити, який з напоїв шкідливіший — кава чи чай. Але близнюки вмирати не квапилися. І так вийшло, що спочатку помер один професор, потім інший, король був убитий, а обоє «випробувачів» продовжували спокійно пити щоденні «смертельні» дози чаю й кави. Першим у віці 83 років усе-таки помер той, котрий пив чай.

Як відомо, російський учений І. Мечников серйозно займався проблемою довголіття. В одній зі своїх праць він писав про людину, що протягом тривалого часу випивала до 40 чашок кави щодня й дожила до 114 років. Звичайно, не кава послужила причиною її довголіття, і цілком можливо, не споживаючи її в настільки величезній кількості, вона могла б прожити набагато більше. Цей факт також свідчить про те, що шкідливість кави дуже часто перебільшують. Але, мабуть, вистачить екзотики. Чи дійсно кава так шкідлива, як це часом підноситься в популярній літературі про здоровий спосіб життя?

Дослідники відзначають, що кава підвищує працездатність, знімає втому, стимулює розумову діяльність. Усе це відбувається завдяки кофеїнові, що міститься в ній. Він поліпшує кровопостачання таких важливих органів, як головний мозок, серце, нирки, а також, будучи психомоторним стимулятором, збільшує активність головного мозку. У 1987 р. американські вчені протягом ряду років спостерігали за 6000 запеклими споживачами кави й повідомили, що вона не викликає серцево-судинних захворювань, як стверджували раніше. Такі ж висновки були зроблені й фінськими медиками. Вони обстежували 17 000 чоловік, що випивали по п’ять і більше чашок кави на день. Результати досліджень американців і фінів підтвердили й бразильські вчені, що досліджували вплив кави на 45 000 любителів цього напою. Виявляється, що він пом’якшує приступи астми й алергію, запобігає карієсові, активізує згоряння жирів в організмі, є проносним засобом, інтенсифікує роботу кишечнику, заповнює винос калію з організму. Той, хто п’є каву, почуває себе впевненіше, не страждає заниженою самооцінкою, не зазнає необґрунтованих страхів. Дуже важливо й те, що, аналогічно шоколадові, кофеїн збільшує концентрацію гормону щастя — серотоніну. У кавовому зерні міститься 30 необхідних нам органічних кислот. Відзначають фахівці й те, що чашка кави містить 20 % добової потреби вітаміну Р, необхідного для кровоносних судин. Доза кофеїну в 100– 300 міліграмів на день поліпшує увагу, збільшує швидкість реакції, фізичну витривалість. Крім того, деякі медики радять: по-перше, не пити каву натще, а попередньо щось з’їсти (на Сході це називалося «підстилкою для кави»), і, по-друге, небажано пити каву після рясної їжі.

Крім того, пропонуємо критично розглянути традиційні «кавові стереотипи».

Кава викликає хвороби серця

Дослідження, проведені протягом 20 років (крім одного, про яке говорилося вище), не виявили ніякого зв’язку між уживанням кави й серцевими захворюваннями, спростувавши міф про те, що кава нібито підвищує артеріальний тиск. А щоб кава хоч трохи підвищила рівень холестерину в крові, вона повинна бути настільки міцною, що мало хто зможе її випити.

Кава сприяє розвиткові остеопорозу

Існує думка, що кофеїн сприяє виведенню з організму кальцію, ослабляючи тим самим кісткові тканини. Однак дослідження показують: небажаний вплив цілком компенсується, якщо випивати склянку молока на день або стежити, щоб у харчовому раціоні була достатня кількість кальцію.

Кава викликає залежність

Медики (втім, не всі) вважають, що кофеїн не викликає залежності. Однак ті, хто перестає пити каву або різко зменшує звичну дозу, ризикують одержати головний біль, гірше міркують, стають розсіяними, дратівливими або сонливими. Усіх цих неприємностей можна уникнути, скорочуючи вживання кави поступово.

У каві міститься кофеїн

Це дійсно так. За твердженням англійських медиків, якщо людину цілком позбавити продуктів, що містять кофеїн,— чаю, кави, усіх видів шоколаду,— цілком імовірно, що вона може відчувати головний біль і стати дуже дратівливою. Як уважають учені, організмові життєво необхідна визначена кількість кофеїну на день, рівна двом чашечкам кави, трьом чашкам чаю або чашечці рідкого шоколаду (півплитки твердого).

Кава стимулює діяльність мозку

Насправді кофеїн сам по собі не стимулятор. Але от його молекула за формою схожа на молекулу аденозину — природної речовини, що мається в кожній клітинці й сповільнює в ній вироблення енергії. Виходить так, що кофеїн займає на час місце аденозину, але тому що він гальмувати енергетичні процеси не може, то клітини, особливо нервові, стають більш енергійними.

Кава підвищує артеріальний тиск

Це досить спірна теза. Ті, хто так уважають, звичайно приводять дані австралійського дослідника Джека Джеймса, опубліковані на початку 1998 року. Він стверджував, що трчотири чашечки кави, розподілені протягом дня, збільшують діастолічний (нижній) тиск на 2–4 мм ртутного стовпчика. Однак такий же підйом тиску можна одержати і просто через емоційну суперечку з приятелем. Провели дослідження про вплив кави на тиск і лікарі в інших країнах. Утім, дійсно шкідливою визнано каву, що зазнає багаторазового підігрівання або багатогодинного варіння (за арабськими традиціями). Вона погано впливає на судини.

Так що пити каву можна, потрібно, зовсім не небезпечно й навіть корисно. А міфи про її шкідливість нехай залишаються на совісті виробників конкурентних напоїв.

Відгуки читачів