Ах, картопля, картопля ...

Ведуча рубрики Ксенія Василькова, мама
Пам'ятаєте, як у відомому фільмі «Дівчата» головна героїня перераховувала різноманітні страви, які можна приготувати з картоплі? Дійсно, з цього овоча можна приготувати не тільки картопля варена і смажена, а ще багато всякої смакоти. Не вірите? Переконайтеся, самі!


Картопля – універсальний продукт, з якого готують безліч різноманітних страв. Його відварюють у воді, на пару, жарять на всіх видах олії та жирів, тушкують і запікають.

У кулінарних довідниках налічується більше ніж двісті рецептів страв із картоплі. Гадаю, що насправді їх значно більше, тому що любителі цього продукту часто експериментують із ним, створюючи нові страви.

Картопляне пюре 

Про специфіку його приготування ми докладно розповідали в лютневому номері нашого журналу.

Нагадаємо тільки про те, що якщо готувати пюре не занадто рідким, то його консистенція дозволяє надавати стравам різні форми, а колір є чудовою основою для його прикраси.

На смак картоплі впливає також форма його нарізки. Для смаження її нарізають брусочками, часточками, скибочками й кубиками.

Смажена картопля

Для приготування потрібно:

·         картопля –– 8 шт.;

·         олія –– 5 ст. ложок;

·         сіль за смаком.

Спосіб приготування:

Очистіть картоплю, наріжте кубиками, викладіть на розігріту й политу олією сковороду й обсмажуйте, періодично помішуючи.

Посоліть картоплю після утворення рум’яної скоринки.

Зрази картопляні

Для приготування потрібно:

·         картопля –– 8–10 шт.;

·         яйця –– 2 шт.;

·         борошно (або панірувальні сухарі) –– 2 ст. ложки;

·         цибуля ріпчаста –– 1 шт.;

·         масло вершкове –– 3–4 ст. ложки.

Для фаршу:

·         гриби свіжі –– 200 г;

·         цибуля ріпчаста –– 1 шт.;

·         сіль, перець чорний мелений –– за смаком.

Спосіб приготування

Сиру картоплю очистіть і відваріть у підсоленій воді. Відвар злийте, гарячу картоплю  розімніть, як для пюре. У трохи охолоджене картопляне пюре додайте яйця, обсмажену цибулю, добре розмішайте й розділіть на круглі коржі.

Щоб виріб були щільнішим, у картопляну масу додайте борошно.

Зробіть фарш із пасерованої цибулі, нарізаних соломкою відварених грибів і спецій. Фарш викладіть на корж із картоплі, загорніть краї, паніруйте в сухарях або в борошні й обсмажте з обох сторін.

До столу подавайте зі сметаною або томатним соусом.

Вареники

Для приготування потрібно:

Для тіста:

·         борошно –– 2 склянки;

·         вода, молоко або кефір –– 1/2 склянки;

·         яйця –– 2 шт.;

·         сіль –– дрібка.

Для начинки:

·         картопля –– 500 г;

·         ріпчаста цибуля –– 2 шт.;

·         сіль –– за смаком;

·         чорний мелений перець –– за смаком;

·         олія –– для смаження.

Спосіб приготування

Начинка. Картоплю очистіть, наріжте шматочками й зваріть. Потім розімніть за допомогою товкучки. Подрібніть цибулю й обсмажте її в оліїї до золотавого кольору. Половину обсмаженої цибулі змішайте з картоплею й додайте мелений перець і сіль. Добре перемішайте.

Тісто. Посоліть яйця й збийте, щоб білок розмішався з жовтком, додайте воду й розмішайте до однорідної консистенції. Додайте просіяне борошно й усе добре розмішайте, щоб не було грудочок. Насипте на стіл трішки борошна й замісіть тісто. Готове тісто накрийте рушником і дайте «відпочити», а також набратися кисню.

«Відпочиле» тісто розкачайте качалкою в шар завтовшки 0,5–0,8 см і видавіть із нього за допомогою склянки кружечки. На кожний кружечок покладіть остиглу картопляну начинку й защепіть краї. Вареники занурте в окріп і варіть протягом 5–7 хвилин до готовності (щоб вареники спливли).

Готові вареники викладіть у глибоку тарілку, полийте олією і посипте смаженою цибулею, що залишилася.

Картопляні човники із сиром

Для приготування потрібно:

·         картопля — 6 шт.;

·         сир твердий — 75 г;

·         жовток яєчний — 2 шт.;

·         сметана — 2 ст. ложки.

Спосіб приготування

Картоплю добре промийте й запечіть у духовці до готовності (перевірте дерев’яною  зубочисткою). Розріжте картоплю навпіл і ложкою виберіть уміст.

Розімніть картоплю виделкою, додайте тертий сир, сметану, жовтки й сіль. Отриману суміш добре перемішайте й заповніть нею половинки –– «човники».  Поставте картоплю в розігріту до 250 ºС духовку. Запікайте до утворення скоринки золотавого кольору (щоб човники краще виглядали, змажте їх яйцем).

Картопляний торт

Для приготування потрібно:

·         картопля –– 300 г;

·         борошно –– 250 г;

·         маргарин –– 100 г;

·         цукор –– 200 г;

·         яйця –– 4 шт.;

·         сода –– 1/2 ч. ложки;

·         лимон –– 1 шт.;

·         масло вершкове –– 1 ст. ложка;

·         сухарі панірувальні –– 2 ст. ложки;

·         цукор ванільний за смаком.

Спосіб приготування

Маргарин розітріть із цукром і жовтками, додайте сік і терту цедру половини лимона. Відваріть картоплю й натріть на великій тертці. Борошно змішайте із содою, з’єднаєте з картоплею й розтертим маргарином. Білки збийте в міцну піну й змішайте із приготованою масою.

Форму для випікання змажте вершковим маслом, обсипте панірувальними сухарями, наповніть тістом і випікайте в духовці при температурі 180–200 ºC протягом 65–70 хвилин.

Перед тим як подавати на стіл, картопляний торт прикрасьте ванільним цукром і половинками кружечків лимона.

 

Смачного!

Поради

- Чистьте картоплю безпосередньо перед початком її приготування, намагаючись не тримати її впродовж  тривалого часу у воді, що позбавляє картоплю корисних речовин.

- Для того щоб зберегти вітаміни, варіть картоплю в емальованому посуді в мінімальній кількості води з невеликим додаванням жирів або масла.

- Під час варіння картоплі додайте в каструлю розрізаний на частини часник і лавровий лист. Вони додадуть страві особливого смаку, а часник максимально збереже вітамін С.

- Щоб пюре зі старої картоплі зробити повітряним, додайте в нього яєчний білок, а щоб воно не набуло сіруватого відтінку –– гаряче молоко.

- Найкориснішою є картопля, відварена у шкірці. Щоб вона не розварилася, достатньо кожну сиру картоплину наколоти зубочисткою або ж додати у воду для варіння декілька крапель оцту.

- Бульби очистити легше, якщо відварену картоплю відразу ж обдати холодною водою.

- Перед обсмажуванням картоплі скибочки рекомендується обсушити за допомогою рушника й добре розігріти масло.

- Для появи хрусткої скоринки перевертайте картоплю не часто.

- Соліть картоплю перед завершенням смаження.

Dounload PDF

Відгуки читачів