Передплатна кампанія з січня 2019 закінчилася! Що робити далі?

Подробиці...

Бажаєте зекономити на передплаті?

Пропонуємо вам стати учасником програми лояльності «120 балів»!

 

Дізнатися більше

ХАТНІ СПРАВИ

Підготувала Лідія КАЛІНІНА

Пузаті самовари з ароматним чаєм, духмяні в’язанки бубликів, крамнички з горіхами та медовими пряниками, ігри, пісні, танці... I найголовніше — млинці! Мандрує-гуляє країною несамовита Масляна. Масляна для слов’ян — все одно що карнавал для італійців, тим більше, що початковий смисл свят — однаковий, адже в перекладі з італійської «карнавал» (carne-vale) означає «яловичина, прощавай!», а Масляна, що передує Великому посту, в давнину називалась «М’ясопустом», тому що цього тижня заборонялося їсти м’ясо.


ХАТНІ СПРАВИ

Підготувала Лідія КАЛІНІНА

Пузаті самовари з ароматним чаєм, духмяні в’язанки бубликів, крамнички з горіхами та медовими пряниками, ігри, пісні, танці... I найголовніше — млинці! Мандрує-гуляє країною несамовита Масляна. Масляна для слов’ян — все одно що карнавал для італійців, тим більше, що початковий смисл свят — однаковий, адже в перекладі з італійської «карнавал» (carne-vale) означає «яловичина, прощавай!», а Масляна, що передує Великому посту, в давнину називалась «М’ясопустом», тому що цього тижня заборонялося їсти м’ясо.

Не відставатимемо й ми від загального дійства — напечемо млинців. Гарячими, з плити, подаються вони на стіл. 3 маслом, зі сметаною, з ікрою, з грибами, із севрюжиною чи осетриною — на будь-який смак. От кілька рецептів смачної Масляної.

Приготувати прісні млинці значно простіше та швидше, ніж на дріжджах. Вони виходять тоненькими, ніжними й пухкими. Чим рідше тісто, тим ажурніші млинці. Прісні млинці легко згортаються, не рвучись, тому для фарширування краще використовувати саме ці млинці. Але приготування млинців вимагає дотримання певних правил, щоб тісто не вийшло з грудками.

Прісні млинці

·          210 г борошна

·          810 г молока

·          4 ч. ложки цукру

·          1 яйце

·          1/2 ч. ложки солі

·          1/2 ч. ложки соди

·          3 ст. ложки соняшникової олії

Яйця, сіль, цукор, соняшникову олію та соду добре розмішати. (Для приготування тіста слід користуватися дерев’яною ложкою.) Покласти 70 г (близько півсклянки) борошна та ретельно розмішати. Тісто має вийти густим, але все-таки легко перемішуватися ложкою. Долити 130 г (близько 2/3 склянки) молока та знову добре перемішати. Тісто повинно литися, але не як вода, а як рідка сметана. Повторити ці дії ще двічі: 70 г борошна, розмішати, 130 г молока, розмішати, і знову — 70 г борошна, розмішати, 130 г молока, розмішати. Після цього слід розбавити тісто молоком до потрібної консистенції. Для тонких млинців потрібно додати 420 г молока. Сковороду (краще з низькими бортиками) прогріти, налити трохи олії, щоб сковорода була вся змащена, але олія не розтікалась калюжею. Тісто наливати на сковорідку, нахиляючи її так, щоб тісто розтікалося тонким рівним шаром. Слід помітити, скільки ложок тіста потрібно для млинця, і наливати весь час цю кількість. Коли у млинця запечуться краї, його слід обережно підчепити збоку лопаточкою та перевернути. Другий бік смажиться дуже швидко, важливо не пропустити момент.

Горіхові млинці

·          Сир — 250 г

·          Молоко — 220 мл

·          Лимон — 1 шт.

·          Цукрова пудра — 1–2 ст. л.

·          Свіжозаморожена малина — 200 г

·          Білки — 2 шт.

·          Жовтки — 2 шт.

·          Крохмаль — 50 г

·          Борошно — 100 г

·          Молоті горіхи — 3 ст. л.

·          Цукор — 3 ст. л.

·          Сіль, рослинна олія

Перемішати сир і 2 ст. ложки молока. Лимон вимити, натерти цедру й додати її до сиру. Віджати сік з лимона та перемішати з масою. Посипати цукровою пудрою. Розморозити малину. Білки збити. Замісити тісто з крохмалю, борошна, горіхів жовтків, солі та 200 г молока. Обережно, знизу вгору, перемішати зі збитими білками. Випекти з тіста в олії маленькі млинці. Половину млинців намастити сиром, згори викласти малину та накрити рештою млинців.

Млинці на кислому молоці

Приготування млинців на кисляку займає так само небагато часу, як і приготування прісних млинців, але вони виходять такими ж пишними, як і млинці із дріжджового тіста.

·          1 яйце

·          4 ч. ложки цукру

·          1/2 ч. ложки солі

·          1 ч. ложка (без верху) соди

·          2 склянки кислого молока

·          2,5 склянки борошна

·          3–5 ст. ложок соняшникової олії

Яйця розтерти з цукром, сіллю, содою та соняшниковою олією. Домішати півсклянки борошна. У це густе тісто влити півсклянки кисляку та добре розмішати. (Замість кислого молока можна взяти будь-який інший кисломолочний продукт, наприклад кефір або сироватку, але при цьому слід змінити кількість борошна в тісті — чим більш рідкий кисломолочний продукт, тим більше борошна потрібно всипати). Врешті-решт має вийти тісто консистенції сметани середньої густини. Ще двічі досипати півсклянки борошна, вимішувати й доливати півсклянки кислого молока. Останній, четвертий раз слід всипати півсклянки борошна, розмішати та влити одну склянку кисляку, що залишився.

Сковорідку розігріти та злегка змастити рослинною олією або протерти шматком свинячого сала. Тісто наливати великою ложкою або половником, нахиляючи сковороду так, щоб тісто розтікалося по ній рівним шаром завтовшки близько 3 мм. Коли млинець знизу підрум’яниться, а зверху «підсохне», його слід обережно, щоб він не порвався, перевернути за допомогою тонкої лопатки та обсмажити з іншого боку. Вогонь під час смаження має бути трохи більшим за середній. Спечені млинці складають купкою на тарілку. Чимось закривати спечені млинці не варто — вони упрівають і стають менш смачними.

Млинці в духовці

Якщо просто прісні млинці вам набридли, можна запекти їх у духовці.

·          15-20 тонких недріжджевих млинців

·          1 склянка вершків або молока

·          100-150 г вершкового масла

Спекти прісні млинці. Вершки або молоко підігріти й розтопити в них вершкове масло. Кожен млинець брати двома руками за край і занурювати до половини в масляну суміш. Довго тримати млинці в суміші не можна, інакше вони надмірно просякнуться молоком. Млинці викладають на сковорідку двома купками, складаючи їх навпіл, змоченим боком униз. Отже, у купці мають чергуватися сухі та мокрі шари. Зверху прикрити одним повністю змоченим млинцем. Духовку розігріти до температури 220 °С. Пекти млинці 20–30 хвилин. Верхній засохлий млинець зняти, купки порізати на сегменти. Подавати зі сметаною.

Запечені фаршировані млинці

·          4 млинці

·          1–2 цибулини

·          2 зубчики часнику

·          100 г шинки або грудинки

·          2 варені яйця

·          100 г твердого сиру

Шинку або грудинку нарізати тонкою соломкою та трохи обсмажити. Якщо м’ясо занадто пісне, додати шматочок вершкового масла. Часник роздавити в часничниці. Цибулю дрібно пошинкувати. Цибулю та часник покласти до шинки та обсмажувати на середньому вогні, поки цибуля не стане м’якою. Яйця натерти, змішати з рештою начинки, посолити на смак, зняти з вогню та трохи остудити. Сир натерти. На млинці викласти начинку та звернути в тугі рулети. Форму змастити вершковим маслом, млинці щільно поскладати, насипаючи між ними досить товстий шар сиру. На дно форми також можна насипати сиру і потім укладати на нього млинці. Згори млинці також посипати сиром і поставити в гарячу духовку до розплавлення сиру. Млинці вийняти з духовки, змастити зверху невеликою кількістю вершкового масла. Подавати теплими, коли сир трохи затвердіє і легко різатиметься разом із млинцями. Як гарнір можна подати салат.

ШПИЛЬКА

Чоловіки в шкільних творах:

·          На двір в’їхали два коні. Це були сини Тараса Бульби.

·          Вибираючи ім’я й по батькові для Акакія Акакійовича, Гоголь не пожалів свого героя.

·          Гагарін був першим пройдисвітом у космосі.

·          Дивлячись на величне дерево, Андрій Болконський почуває себе таким же дубом.

·          Гамлет зумів прикинутися божевіль

ним, а Офелія не зуміла.

Герасим їв за чотирьох, а працював

один.

Герасим прив’язав цеглину на шию й по

плив.

На картині Васнєцова «Три богатирі»

Ілля Муромець показаний найдужчим із

Добрині Никитича й Альоші Поповича.

 

Відгуки читачів